Хочеться екзотики? Гайда в ботанічний сад!

Там живуть американські черепахи

 Думали, що в ботанічному саду можна побачити тільки різноманітні види рослин аж до найрідкісніших? Правильно думали. Але, якщо йдеться про ботсад Чернівецького національного університету, то віднедавна діти й дорослі ходять туди, щоби подивитися й на… черепах.

Три водяні червоновухі черепахи промешкають тут у басейні аж до середини вересня – доти, доки температура води буде прийнятною для їх перебування. Потім їх знову переселять до акваріуму, де вони, власне, й жили раніше.

– Живуть тут самець і дві самки, – розповідає директор ботанічного саду, власниця черепах Інга МОРОЗОВА. – Їх мені колись подарували друзі. Найстаршій черепасі вже близько восьми років, іншим двом – по шість.

Коли черепахи з’явилася у пані Інги вдома, були ще зовсім маленькими – довжина панцира була не більшою за 5 сантиметрів. Нині вони вже великі і мають панцир розміром близько 30 сантиметрів і ще продовжують рости. За доброго догляду такі черепахи живуть до 30-ти і  навіть 40-ка років.

Оскільки в домашніх умовах земноводні такого виду мешкають у просторих акваріумах з підігрівом, то у басейні ботсаду за цих погодних умов вони почуваються дуже комфортно. Цілісінький день черепахи плавають, а коли заманеться – вилазять на парапет басейну і ніжаться на сонечку, підставляючи панцир під сонячні промені. Варто черепаху сполохати, як вона одразу зіскакує у воду і запливає під латаття тутешніх рослин.

– Харчуються наші улюбленці переважно нежирним м’ясом – полюбляють куряче філе, – каже пані Інга. – Коли вони були маленькими, годувала їх двічі на день, тепер – тричі на тиждень. На трьох черепахи з’їдають добру жменю подрібненого м’яса. Їжу приймають виключно у воді.

Інга Морозова каже, що черепахи приносять неабияке задоволення відвідувачам, бо ж є своєрідною родзинкою прогулянки ботанічним садом. Діти зацікавлено спостерігають за земноводними, жваво обговорюють їхню присутність, охоче фотографуються. Втім, щоби побачити мешканців ботсадівського басейну, часом треба неабияк поприглядатися, бо ж черепахи відпочивають, заховавшись за розлоге листя водяної рослинності.

Червоновуха черепаха населяє ставки, озера і річкові ділянки з повільною течією на території від штату Індіана до штату Техас у США. На голові позаду від очей є характерні червоні плями. У черепахи немає зубів, зате її сильні верхня й нижня щелепи вкриті гострими роговими пластинками, що без зусиль можуть впоратися з відкушуванням окремих шматків їжі. Опуклий верхній щит панцира зовні вкритий роговими щитками. Колір і малюнок у різних особин відрізняється. Черевний щит міцно з’єднаний зі спинною пластиною. Черепаха має дуже сильні та м’язисті кінцівки, кігтисті пальці на них добре слугують для копання. Дитинча червоновухої черепахи вилуплюється з яйця зеленим, а з часом вкривається бурими й чорними плямами.

 Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Хочеться екзотики? Гайда в ботанічний сад!”