В онкологічний диспансер… з посмішкою та гарною зачіскою

Адже однією з головних складових одужання є позитивне налаштування. Тож і не дивно, що Анатолій Гонца, головний лікар Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру закликає своїх пацієнток приходити на лікування гарно вдягненими, з нафарбованими устами та підведеними очима. Чи не тому пацієнтки, які відвідують денний стаціонар, не відчувають себе важкохворими. А гарні жінки піднімають тонус і чоловікам

IMG_5157

Нині все частіше захворювання виявляють на 1-й та 2-й стадії, – розповів на прес-конференції Анатолій  ГОНЦА, головний лікар чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру. – І це досить позитивно. Адже люди зрозуміли, що своєчасне виявлення хвороби збільшує шанси на ефективніше лікування та більшу тривалість життя.

На обліку в онкодиспансері перебуває більше 18 тис. буковинців.

Щороку 2,5 буковинцям виставляють діагноз «рак».

За словами п. Анатолія, в онкодиспансері працюють медичні психологи, які надають психологічну допомогу не тільки хворим, але й їхнім близьким.

Нині «вік» раку становить у середньому 35 років. 56% хворих – сільські жителі, всі інші –  міські. Хворіють як жінки, так і чоловіки. Єдина відмінність – «чоловічі» та «жіночі раки».

За статистикою, на Буковині – найнижча захворюваність на онконедуги. Найменше хворих на рак виявляють у гірських районах – Вижницькому, Путильському. У мешканців практично не зустрічається рак легень та гортані. Найбільше серед буковинців хворіють жителі Сокирянського, Кельменецького та Новоселицького районів.

Із 4-ою стадією живуть довше

– Наука рухається вперед: з’являються нові технології не тільки у діагностиці,  але й у лікуванні. Кожний рік оновлюються хіміопрепарати, з’являються нові апарати для діагностики, – говорить Олександр ІВАЩУК, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри онкології та радіології БДМУ. – Нині на кафедрі ми розробляємо прилад для радіодіагностики раку молочної залози, опрацьовуємо нові методики лікування раку шлункового тракту.

Щороку фармацевтичні компанії вкладають мільярди доларів у розробку нових  препаратів, більш ефективних і менш токсичних. І результати є!

Середня тривалість життя хворих навіть з 4-ю стадією збільшилася на 1-1,5 роки порівняно з минулими роками. Та попри це сучасна наука спрямована не тільки на те, щоби допомогти хворому, але й на якість його життя.

У 80% людей, які звертаються з підозрою на цю недугу, діагноз підтверджуються.

– Для полегшення стану хворого вже понад рік ми застосовуємо порт для центрального венозного введення хіміотерапії, – каже Ілля ТАЩУК, заступник головного лікаря, кандидат медичних наук. – Це допомагає хворому не відчувати навантаження на периферичні судини під час введення хіміопрепаратів. Це не новітній, але дуже важливий елемент лікування. Щоправда, хворий сам повинен придбати цей порт.

А щоби зменшити ризик захворювання, треба правильно харчуватися та вести здоровий спосіб життя.

Серед причин захворювання – спадковість та екзовпливи (неправильний спосіб життя, кількість вагітностей, гормональні впливи, ожиріння, цукровий діабет тощо).

– Але й у спадковість, – наголошує п. Тащук, можна внести корективи. Наприклад, на рак молочної залози нездужали бабуся, мама, тож є ймовірність, що донька захворіє також. Тому дівчина повинна регулярно перевірятися у мамолога, щоби виявити рак на ранній стадії.

Або рак шийки матки – багато європейських країн використовують дво- або чотиривалентну вакцину від вірусу папіломи людини. Європейці прищеплюють молодих дівчат, які ще не вступали у статевий контакт від раку шийки матки. Останні дослідження показують, що за останні роки жодна із прищеплених не захворіла на цю недугу.

Якщо рак виявити на ранніх стадіях – лікування буде не лише ефективнішим, але й  дешевшим. А людина проживе мінімум на 5 років довше.

Ліки для тварин – тільки для тварин

За словами медиків, багато людей, занедужавши, у першу чергу звертаються  до ворожок та цілителів, лікуються за допомоги рекламних препаратів. Аж доки не поступлять до онкодиспансеру. Але тоді вже пізно. Дивують лікарів і випадки, коли люди потрапляють в лікарню у край важкому стані після лікування… препаратами для тварин. Адже після такого самолікування, крім раку, людина «заробляє» й інші важкі захворювання, серед яких – цироз печінки.

Тож звертайтеся до лікарів вчасно  і пам’ятайте, що найефективніше лікування – тоді, коли людина вірить у зцілення та перебуває у хорошому настрої!

Любов КАФАНОВА, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *