Експертиза та повірки електролічильників – корупційна схема в дії

На цьому наголошувала Тамара БОРОВИК, член БГО та керівниця громадської правозахисної організації «На грані».

– Експертиза проводиться тоді, коли споживач або представник Обленерго сумніваються в правильності роботи електролічильника, – каже п. Тамара. – І головне її завдання – вирішити спірну ситуацію між електропостачальником і споживачем. Тому логічно, що експертизу повинен проводити незалежний, нейтральний орган, який надасть об’єктивний, правдивий висновок і буде нести повну юридичну або кримінальну відповідальність за спотворення результатів. Та про яку об’єктивність може йтися, якщо орган експертизи є приватною власністю Обленерго, – продовжує Борорвик. – Адже державна повірка лічильника також проводиться у приміщенні Обленерго та його апаратурою, хоча формально вважається, що її проводить Центр стандартизації, метрології та сертифікації.

– Але й це ще не все, – повідомила правозахисниця. – Якщо експертиза, приміром, покаже, що лічильник був зіпсований з вини Обленерго, то енергопостачальник повинен повернути гроші споживачу. Та хіба Обленерго напише проти себе? – риторично запитує Боровик. – А далі ситуація розгортається ще цікавіше. Негативний для споживача акт експертизи переходить на розгляд комісії Обленерго. Розташована ж вона у сусідньому кабінеті. Тобто тут усі свої. Тому й зрозуміло, на чию користь комісія прийме рішення. Ось і виходить, що інспектори Обленерго перевіряють самі ж себе.

Між іншим, альтернатива є. Тільки знає про неї обмежене коло осіб. У бюро судово-медичної експертизи, що на вул. Кишенівській,2, є відділення судової криміналістики, яке має ліцензію на експертизу електролічильників. Зрозуміло, що ця служба аж ніяк не заангажована з боку Обленерго.

Для порівняння: вартість експертизи лічильника в Обленерго коштує 180 грн., а в судмедекспертизі………. Було б непогано, щоби коло експертів розширювалося. Конкуренція завжди працює на споживача.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Експертиза та повірки електролічильників – корупційна схема в дії”