Буковина з новим губернатором боротиметься з бідністю та корупцією

У приміщенні малої зали Чернівецької облдержадміністрації минулої п’ятниці відбулося офіційне представлення нового губернатора Буковини. Ним став наш земляк Михайло ПАПІЄВ.

Кульбіти долі

Колишній віце-губернатор Буковини, знятий з посади за часів правління одіозного Михайла Бауера, повернувся до стін Чернівецької ОДА через 13 років, щоби обійняти найвищу посаду в краї.

Перед цим він був і народним депутатом України від СДПУ(о), і – двічі – міністром праці та соцзахисту населення в уряді Януковича. Тож, як зауважив віце-прем’єр-міністр України Володимир Сівкович, представляючи п. Папієва в ущерть заповненій чиновниками різних рангів, депутатами та журналістами залі, «усі дороги, якими повинен ходити голова адміністрації, щоби область процвітала, Папієв знає».

Куратор силових структур висловив сподівання, що «в Чернівецькій області все складеться добре», бо, як підкреслив, «нашому краю – і так думають у Кабміні – поталанило, бо Папієв належить до тих людей, які все знають і все вміють. Дай, Боже, йому сили й вашої доброти».

До речі, щодо Божої ласки, то наш земляк, перш ніж зайняти високе владне крісло, отримав благословення у Святодухівському соборі. І саме з цього розпочав вступний спіч про новопризначеного голову віце-прем’єр Володимир Сівкович, зазначивши, що Папієв – один з небагатьох губернаторів, який перед тим, як обійняти посаду, отримав на це добро у церкві.

Та не все у цьому світі вирішують святі отці. І питанням №1, на думку новопризначеного губернатора, залишається бюджет. 11 квітня його проект винесуть на розгляд Верховної Ради. І якщо, на думку Папієва, нам удасться «відстояти свої пріоритети та захистити регіональні програми, то від цього й залежатиме, як житимемо цей рік. Проте, немає таких завдань, які б ми в нашій області не змогли виконати», – наголосив голова обласної державної адміністрації.

Оновлення – не кадрова чистка

– Серед головних пріоритетів моєї роботи як голови облдержадміністрації буде подолання бідності – саме це зазначене у передвиборній програмі Президента України і ми це виконуватимемо. Так само, як і інші пункти цієї програми, тим більше, що я брав безпосередню участь у її створенні, – повідомив Михайло Папієв.

Крім того, наголошувалося у виступі і Папієва, і Сівковича, йдеться про підняття економіки та боротьбу з корупцією. Бо без цього неможливо виконати президентську програму «Україна для людей».

Наразі куратор силовиків наголосив на тому, що обов’язком міліції, прокуратури, податкової служби та судів є допомога діям губернатора, який на місцях представляє президента й уряд. А тому його скарга чи скарга будь-якого рядового буковинця на силові структури потягне за собою кадрові зміни.

За словами Сівковича, найперше повинні бути захищені права громадян, бо люди повинні відчути, що влада невіддільна від народу.

Fata morgana? Безперечно! Щоби цього досягти, потрібна нова революція. А від цієї позиції «низи не можуть, а верхи не хочуть…» в усіх уже позатерпали кінцівки. Довкола – велика втома і зневіра. Їх і доведеться долати новій владі. А для цього потрібні не просто міцна команда, а мудрі відчайдухи-державники.

Відповідаючи на запитання журніалістів, Папієв визнав, що у владних кабінетах відбудуться суттєві зміни та оновлення, але наголосив, що кадрової чистки не буде. Вимоги до підлеглих у нього чіткі: професіоналізм і бажання працювати.

Запал до роботи в самого Папієва завжди був, є й буде, тож «усі завдання, які перед нами будуть ставити Президент України, прем’єр-міністр чи буковинська громада, будемо виконувати», – пообіцяв новий губернатор.

Троянди для губернаторів

Крім Папієва та Сівковича, у президії сиділи екс-губернатор Володимир Куліш і голова обласної ради Іван Шилепницький.

Зачитуючи укази про звільнення та призначення голови Чернівецької ОДА, Володимир Сівкович подякував за роботу попередньому, себто В. Кулішу, і привітав нинішнього, тобто М. Папієва. Обом вручив розкішні букети троянд.

Михайло Папієв пообіцяв «працювати як завжди – свідомо й чесно, на добробут людей».

Чутки-плітки

Наша людина без них – як без рук. Ну ніяк! Тож і ми, як дзеркало суспільства, за що купили, за те й продаємо.

Так от, іще 18 березня всі готувалися привітати з новою посадою відомого в краї підприємця й мецената, який кілька років тому створив Фонд для хворих на лейкемію дітей «Подаруй дитині життя», депутата обласної ради і довірену особу Януковича на виборах президента України у в/о №205 Франца Федоровича.

Але ближче до вечора Янукович переписав Указ. Подейкують, що одна не менш відома в краї людина написала на Федоровича… кляузу. Щоправда, ходять і інші версії. Та, попри все, Франц Карлович обійме лише посаду заступника.

Правою рукою голови, себто першим заступником, нібито повинен стати киянин Георгій Галиць, уродженець Глибоцького району, у попередньому уряді Януковича (2006 рік) обіймав посаду заступника міністра праці і соціальної політики Михайла Папієва.

Микола Романюк погодився стати народним депутатом України, замість депутатів-регіоналів, які вибули з ВР, бо перейшли працювати до Адміністрації Президента та Уряду.

Про колишнього вже губернатора Володимира Куліша подейкують, що він опиниться в одному з найсерйозніших міністерств у ролі заступника.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Буковина з новим губернатором боротиметься з бідністю та корупцією”