Державний бюджет України 2009 – пропозиції Чернівецької обласної ради

На захист місцевих бюджетів сіл, селищ та міст області

Голова Чернівецької обласної ради Іван Шилепницький у відповідь на запит Комітету Верховної Ради України з питань бюджету направив інформацію та пропозиції щодо проблем місцевих бюджетів за оцінкою показників, врахованих при затвердженні Державного бюджету України на 2009 рік.

Для забезпечення делегованих державою повноважень додаткова потреба місцевих бюджетів у коштах на утримання установ соціально-культурної сфери та державного управління за розрахунками розпорядників коштів та фінансових органів Чернівецької області на 2009 рік становитиме 187,7 млн.грн.

Розрахований Міністерством фінансів України на 2009 рік обсяг доходів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів в сумі 503,9 млн. грн., є загалом прийнятним до виконання за умови збереження тенденцій надходження доходів, які мали місце у 2008 році. Водночас, оцінку реальності виконання запланованих показників можна буде дати лише за підсумками виконання місцевих бюджетів за І-й квартал 2009 року.

Серед проблемних питань, для розв’язання яких необхідно внести зміни до Закону про Державний бюджет України на 2009 рік, – стимулювання місцевих бюджетів, яке дозволить збільшити обсяг власних доходів місцевих бюджетів, створити передумови для активізації роботи органів місцевого самоврядування, розширення податкової бази та, відповідно, значного пожвавлення підприємницької діяльності на території відповідної адміністративної одиниці.

Існує також нагальна необхідність отримання субвенцій з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток області, будівництво та придбання житла військовослужбовцям, а також цільових коштів з Державного бюджету України для реалізації низки державних програм.

Зокрема, йдеться про потребу фінансування на добудову Дністровської ГАЕС, відновлення сполучення з гірським Путильським районом, здійснення реконструкції 2 мостів, у тому числі мосту через р.Дністер в с. Атаки, який з’єднує Чернівецьку та Хмельницьку області, проведення комплексу протипаводкових заходів.

Прес-служба Чернівецької обласної ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *