Алкоголізм, шахрайство, втрата пам’яті… Бездомність може спіткати кожного

Існує поширена думка, але хибна думка, що бездомні люди – це виключно ті, які ночують на теплотрасах і шукають їжу на смітниках. Але, за законодавством, бездомною є будь-яка людина, не зареєстрована за місцем проживання.

У групі ризику втрати житла – мешканці гуртожитків, випускники інтернатів, сім’ї у процесі розлучення, психічно хворі, особи, які проживають без реєстрації чи винаймають квартири, а також залежні від алкоголю чи наркотиків.

Якщо ви опинилися на вулиці – звертайтеся у «Народну допомогу»

Громадська організація «Народна допомога» саме і працює для підтримки безхатченків. ЇЇ мета – сприяння інтеграції, захисту прав та надання допомоги соціально-незахищеним людям. Фінансування «Народної допомоги» відбувається за рахунок міського бюджету, внесків партнерських організацій Австрії та пожертв приватних осіб. Тут працює Центр обліку, який реєструє бездомних, відновлює втрачені документи, надає довідки про реєстрацію для оформлення пенсій, соціальних виплат, вирішення судових справ тощо, а також обліковує групи ризику.

Прийом у Центрі обліку ведуть по понеділках та четвергах (з 9-00 до 13-00), а також у середу (з 15-00 до 17-00). І хоча представники цієї організації просили не вказувати нову адресу їхнього місцезнаходження, мовляв, це спровокує проблеми з сусідами, а «свої в курсі», ми зобов’язані її повідомити, тим паче, що надворі – суттєве похолодання.

«Народна допомога» знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Барбюса, 6, тел. 58-51-56.

Наразі там триває ремонт. У «Народній допомозі» є жіноче та чоловіче відділення, по 16 ліжкомісць кожне, з автономним опаленням і душем. До потреб мешканців і кухня – з меблями, електроплиткою, пральною машинкою, телевізором, дзеркалом, холодильником (поки що непрацюючим) та бібліотекою. Є тут і майстерня, де безхатченків привчають до праці, – виготовлення декоративних свічок, шиття.

На подвір’ї будинку розташовано намет, там безхатченки отримують о 14-00 гарячий обід. Це картопляне пюре або вермішель «Мівіна», гарячий чай та хліб. Не приймають тут людей у нетверезому стані та з агресивною поведінкою, хоча у морозні дні роблять виняток. Це – вуличний сектор. Нічліжне відділення, де бездомні разово ночують, нараховує 12 ліжок.

Ті ж безхатченки, які хочуть жити у «Народній допомозі», крім того, що мають бути тверезими й неагресивними, зобов’язані пройти медогляд. Упродовж перших 3-х місяців проживання тут безкоштовне, потім бездомні сплачують 100 грн за місяць, далі – 150.

– Ми спрямовуємо бездомних в поліклініку на медогляд і до центру зайнятості на працевлаштування. Якщо ж протягом 10-ти днів людина не проходить медобстеження, ми її виключаємо. Адже наша мета – допомогти їм змінити своє життя на краще, – розповів Андрій Малов, заступник виконавчого директора організації. На питання, з яких причин найчастіше до них потрапляють бездомні, відповів коротко: «Життя!». А це і пожежі, і стихійні лиха, й алкоголізм, і шахрайство, і навіть втрата пам’яті.

– Це люди, які опинилися на межі, – продовжив розповідь Андрій Малов. Чи багато з них повертаються до нормального життя – виміряти це неможливо. Норма – це поняття відносне. Але якщо ми хоч трішки допомогли людині – це вже позитив, адже бездомність – це складна, багатогранна й індивідуальна проблема, яка існує і в розвинутих країнах світу. Подолати її неможливо, але прагнути можна і треба, – зазначив представник «Народної допомоги».

За словами Андрія Малова, станом на 1 лютого у «Народній допомозі» перебувало 42 особи, з них 26 – постійні мешканці, 8 – клієнти нічліжки, хоча з приходом морозів їхня кількість суттєво збільшується. Нещодавно заночувала навіть мати з 4-річною дитиною. Зранку її відправили до кризового центру. Жінок тут лише 7, решта – чоловіки. Всі вони різного віку – від молодих до літніх. Серед мешканців є і відомі люди, зокрема барабанщик відомої співачки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *