Утримання екс-президентів обійшлося українцям майже в мільйон гривень

Колишні президенти Віктор Ющенко, Леонід Кучма та Леонід Кравчук і далі користуються пільгами, незважаючи на те, що після Революції Гідності влада оголосила про повне скасування привілеїв для екс-чиновників.

президенти

Про це повідомлялося в розслідуванні програми «Схеми». Зокрема, як стверджують журналісти, у екс-президента Ющенка найбільше привілеїв серед колишніх чиновників. Нині держава надає йому 2 машини – «Mercedes Benz» і «Volkswagen» і 3-х водіїв. За минулий рік на транспортне обслуговування Ющенки витратили 179 тис. грн.

Крім того, ще 115 тис., не рахуючи пенсії, витрачено торік за статтею довічного грошового утримання Ющенка, а 323 тис. з держбюджету 2015 року витратили на помічників Ющенка.

За екс-президентом закріплений кухар, дві покоївки й два офіціанти, послугами яких, за інформацією Держуправління справами, останні 2 роки Ющенко не користувався.

У розслідуванні сказано також, що Ющенко вже виїхав з державного будинку в Конча-Заспі, але за ним закріплений інший будинок, за інформацією Держуправління справами, недобудований.

«Усі привілеї надаються Ющенку завдяки Указу президента Януковича від 12 березня 2010 року «Про забезпечення, обслуговування і охорону Віктора Ющенка». Цей указ був розсекречений лише 1,5 року тому», – наголошується в розслідуванні.

Як стверджують журналісти, попередній екс-глава держави Кучма живе скромніше. За ним закріплено державний автомобіль «Mercedes Benz» без водія. Утримання авта торік  обійшлося державі в 56 тис. грн.

Ще 301 тис. грн з держбюджету 2015 року пішла на помічників екс-президента Кравчука.

Таким чином, за 2015 рік на екс-президентів витрачено 976 тис. грн.

Водночас, як наголошувалося у розслідуванні, 2014 року Кабмін скасував численні розпорядження про пільги для колишніх чиновників, однак деякі з них, незважаючи на те, що вже втратили чинність, все одно залишаються засекреченими. Приміром, «Про забезпечення, обслуговування та охорону Леоніда Кучми». Та поки що не визначено, які саме пільги і в якому обсязі надавалися Кучмі за цим розпорядженням.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *