Українці, не будьмо ліниві? або Кілька цікавинок про тих, хто хоче очолити країну

Зорієнтуватися у тому, хто чого вартий із кандидатів на посаду Президента доволі складно – вони від нас далеко. Та якщо не бути лінивим – можна. Варто тільки уважно ознайомитися з їхніми біографіями та програмами, які є у відкритому доступі в Інтернеті.

 images

 Почнімо з такої яскравої фігури, як 42-річний Олег ЛЯШКО. Він позиціонує себе як радикальний опозиційний політик. Та ведучий програми «Шустер Live» Савик Шустер заявив, що Олег Ляшко в ефірі «Шустер Live» неодноразово подавався за запрошенням Адміністрації президента Віктора Януковича. На жаль, вихованець трьох дитбудинків і наш колега-журналіст також був засудженим – а щахрайство та розкраданння державного і колективного майна в особливо великих розмірах (понад 2 млн. грн.) . Дали йому 5 років та відсидів Ляшко лише половину і був звільнений 1995 року умовно-достроково. А 1998 року з нього зняли судимість.

 

55-річний Юрій БОЙКО, віце-прем’єр-міністр України, який тричі був міністром палива та енергетики, – багатодітний батько, має шістьох дітей – трьох синів і трьох дочок. І випускник Московського хіміко-технологічного інституту ім. Менделєєва. Пройшов шлях від майстра до директора хімзаводу «Зоря» в Рубіжному. Був членом партії «Трудова Україна» Тігіпка, від 2006-го – лідер Республіканської партії України, а у квітні політрада Партії регіонів виключила Юрия Бойко зі своїх рядів. Він хоче дружити як з Європою, так і з Росією.

 

Варто зауважити, що наша українська партеліта добре розмножується. Більшість із відомих претендентів на президентське крісло – багатодітні. Скажімо, в 56-літнього Анаталія ГРИЦЕНКА 4-ро дітей, з яких одна дитина усиновлена. У нього за плечима – суворовське училише, Київське вище військове авіаційне інженерне училище, Інститут іноземних мов Міністерства оборони США, Університет військово-повітряних сил США, Академія ЗС України. Має вчений ступінь кандидата техничних наук. Гриценко вільно володіє англійською. Він написав понад сто наукових робіт, які видавалися, крім України, у Бельгії, Нідерландах, США, ФРГ та Швейцарії.

 

44-річний доктор юридичних наук Михайло ДОБКІН має 4-х дітей від двох шлюбів. Прийшовши до парламенту безпартійним, побув у 5 (!!!) фракціях і депутатських групах. Кандидатом на посаду президента Добкіна висунув з’їзд Партії регіонів.

2008-го СБУ передала до суду кримінальну справу про розтрату державних коштів у Харківській міськраді, коли Добкін був міським головою Харкова. Суд відмовив у відкритті кримінальної справи, на що СБУ та прокуратура подали апеляцію. Та до кінця 2008 року всі раніше відкриті кримінальні справи на Добкіна закрили й почалася співпраця з губернатором Арсеном Аваковим. А 27 лютого 2014 года СБУ почало стосовно Добкіна розслідування за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України. («Зазіхання на на територіальну цілісність та недоторканність України, здійснене представннком влади»).

Прикметно, що у програмі Добкіна, представленій Центрвиборчкому, була пропозиція про федералізацію. Та в ході виборчої кампанії від відмовився від цієї тези: «Задля об’єднання суспільства я перехожу від федерализації до унітарної сиситеми», – заявив він.

 

У 48-річного Петра ПОРОШЕНКА 4 дітей. Його партійний послужний список є таким:  СДПУ(о) (1998-2000), Партія регіонів (2000-2001), «Солідарність» (2001-2005), «Наша Україна» (2005-2010). Нині позафракційний. За останніми оцінками «Forbes» (березень 2014), він посідає 7-е місце серед українських багатіїв (його статки  – $1,3 млрд). Засновник і почесний  президент концерну «Укрпромінвест». Майстер спорту з дзюдо.

У 90-х придбав кілька кондитерських підприємств. Пізніше об’єднав їх у групу «Рошен». Створені ним  підприємства принесли йому серйозні статки та прізвисько «шоколадний король». Приблизно половина експорту корпорації «Рошен» припадає на Росію. Володіє також Ліпецькою кондитерською фабрикою. До його бізнес-імперії входять іще кілька  автомобільних і автобусних заводів (Луцький автомобильный завод, корпорація «Богдан»), верфь «Ленинская кузня», телеканал «Пятый канал» та низка інших підприємств.

 

У 13-го за порядковим номером першого секретаря ЦК КПУ 61-річного Петра СИМОНЕНКА троє дітей і два шлюби.Друга дружина на 25 років молодша за нього. Виступає за націналізацію стратегічних підприємств і не вірить у голодомор 1933 року. Атеїст. Народився у Донецьку в сім’ї тракториста й санітарки. Випускник Донецького політехнічного інститутуту. Кар’єру починав з комсомолу, потім партійна робота. В незалежній Україні відновив комуністичну партію. Народний депутат від 1994 року. Тричі брав участь у виборах президента. Під час політичної кризи зими 2013-14 рр. невідомі спалили будинок, який належав Симоненку.

 

Сергію ТІГІПКУ 54 роки, він колишній віце-прем’єр-міністр і мінстр соціальної політики. Одружений вдруге, має четверо дітей. Народився у Молдові, куди його дід переїхав з Вінничини ще 1902 року. Тігіпко – кандидат економічних наук.  До 2012 року входив до Топ-10 найбагатших українців, сьогодні посідає 12-у позицію в топ-100. За останніми оцінками «Forbes» (лютий. 2013), його  капітал складає $1,11 млрд. Газета «Коммерсантъ» писала, що батько Сергія Леонід Тігіпко був секретарем Дніпропетровського міськкому КПУ. За словами ж самого Тігіпка, його батько завідував колгоспною пасікою і помер, коли Сергію було 10 років. Після вузу пішов до армії, де служив офіцером у танкових військах, бо там платили більше, ніж на виробництві.  

Далі був комсомол. Після його ліквідації Тігіпко зайнявся банкірською справою. Ходили чутки, що разом з Кучмою і президентом Франції Жаком Шираком він организував передачу «Миколаївцемент»  міжнародному консорціуму «Lafarge», до правління якого входила дружина Ширака Бернадет.  В 1997-му Тігіпко отримав від Ширака орден Почсного легіону.

2009 року обирається головою Трудової партії України, яка тоді ж стала називатися «Сильна Україна». У березні 2012, напередодоні парламетських виборів, «Сильна Україна» саморозпустилась, а Тігіпко отримав місце заступника голови ПР. За це він тоді увійшов, за дослідженням центру Разумкова, до п’ятірки політиків у рейтингу антипатій українців. Разом з дружиною 2011-го Тгіпко створив фінансово-промислову групу ТАС, названу так за ініціалами доньки , Тігіпко Анни Сергіївни. У квітні 2014-го виключений з Партії регіонів, бо не погодився висуненням не його кандидатури на посаду президента.

 

Юлії ТИМОШЕНКО у грудні цього року иповниться 54 роки. Перша жінка-прем’ер-міністр в історії України, кандидат економічних наук. Має доньку, яка зараз теж зайнялася політичною діяльністю. Дід Тимошенко загинув на фронті. Батько залишив сім’ю, коли Юлі було 3 роки. Про своє етнічне походження Тимошенко сказала:  «У мене по лінії батька всі латвійці до десятого коліна, а по лінії мами – всі українці до десятого коліна».

У бізнес Тимошенки прийшли у часи перебудови, позичивши 1988 року 5 тис. рублів і відкривши пункт відеопрокату (свекор Тимошенко очолював відділ кінопрокату в Дніпропетровській облраді). 1989-го вони створили молодіжний центр «Термінал» під егідою Дніпропетровського обкому комсомолу, яким тоді керував Тігіпко, заввідділом агітації та пропаганди обкому партії був Турчинов.

У 90-их разом з чоловіком створює корпорацію «Український бензин», яка згодом перетворилася на промислово-фінансову корпорацію ЄЕСУ («Єдині енергетичні системи України» з оборотом в $11 млрд, яка мала монополію на торгівлю російським газом.

У 1996-97 рр. вважадася одним із найбагатших бізнесменів України, та у наступні два роки її бізнес був майже повністю зруйнований владою. За рейтингам «Forbes»і «Bloomberg», від 2000-го Тимошенко вже не входила до 100 найбагатших громадян України.

Лідерка БЮТ протягом 2001-12 рр. та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», яке входить до БЮТ, від 1996-го декларує боротьбу за відсторонення від влади в Україні олігархічних кланів.

Починаючи від 2010-го, проти леді Ю. відкрили низку кримінальних справ. Та вона вже була загартована подібними подіями 2000-01 років. Показово, що коли Тимошенко 2009 року ліквідувала посередника на газовому ринку – компанію «РосУкрЕнерго», 45% акції якої належали Фірташу, та підписала прямий контракт з «Газпромом», Україна стала отримувати газ у кілька разів дорожче, ніж через посередника.

На думку експертів, саме події довкола приватизації землі, шельфу, стратегічних підприємств, проти чого виступили Тимошенко та її партія, і призвели до політичного розриву не тільки з командою Януковича, а й з президентом Ющенком.

Підкилимні ігри в уряді того періоду – це психологічний трілер. Можливо, таке кіно колись і знімуть.

Поза тим, у декларації Тимошенко, як зауважує преса, не зазначені щонайменше її особняки в Криму та Конча-Заспі. Та й британська юридична компанія повідомила про банківські рахунки в іноземних банках, відкриті на імена Тимошенко та її родичів. Але серед усіх прем’єр-міністрів України, згідно з опитуванням Центру Разумкова та Фонду «Демократичні ініціативи» у грудня 2012-го Тимошенко визнана найкращим прем’єр-міністром України.

 

45-річний Олег ТЯГНИБОК має трьох дітей та дві вищі освіти – хірурга й юриста.

Голова  ВО «Свобода» та її фракції у Верховній раді, народний депутат III, IV и VII скликань. Його молодший брат Андрій – також депутат ВРУ.

Народился у Львові в сім’ї медиків , його батько був лікарем збірної СРСР з боксу. Прадід Тягнибока по материнській лінії – український націоналіст Лонгін Цегельський. Він згадується в Талергофському альманасі як свідок на Другому Віденському процесі, на якому засудили до смертної кари 24-х галицько-руських  громадських діячів

В 1999-му Олег Тягнибок стає одним із засновників Соціал-націоналістичної партії України (СНПУ), яка 2004-го була перейменована на Всеукраїнське об’єднання «Свобода», головою якого і став Тягнибок. У 2012-му Центр Симона Візенталя включив його до Топ-10 антисемітів світу. Та сам Олег Тягнибок неодноразово заявляв, що ВО «Свобода» не є антисемітською організацією.

 

Дмитро ЯРОШ за свої 42 роки ніде і ніколи не працював, щоправда, відслужив строкову службу в армії. Народився у Дніпродзержинску, освіту отримав на філологічному факультеті Дрогобицького педуніверситету ім. Франка. Від 1989 року – член Народного руху.

1994-го став одним із засновників націоналістичної організації «Тризуб» ім. С. Бандери. Від 1 квітня 2013-го – помічник-консультант депутата ВР від партії «УДАР» Валентина Наливайченка (глава СБУ 2006-2010 рр. і зараз), з яким його пов’язують багаторічні дружні стосунки.

У кінці 2013 року Ярош на базі організації «Тризуб» створив «Правий сектор» – неформальне правоекстремістське угруповання, що об’єднало активістів низки українських націоналістичних праворадикальних організацій, які брали участь у протестних акціях у Києві. Мета об’єднання, за словами Яроша, «заявити позицію правих сил». А це  – «здійснення національної революції, щоби скинути цей режим, який ми називаємо режимом внутрішньої окупації». А відтак і повне перезавантаження влади.

Заплативши грошовий залог  2,5 млн. грн., Ярош зареєструвався кандидатом у президенти.  У декларації про доходи він указав за 2013 р. 803 грн на сім’ю з 5 осіб. На прес-конференції Ярош пояснив, що сам він узагалі не має доходів, а зазначена сума – це стипендія старшої доньки.

Їздив на авті, «реквізованому» «Правим сектором» з гаража Януковича.

 

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, 48 років, четверо дітей. Доктор медичних наук, громадська діячка, виконавиця старовинних і сучасних українських романсів, правнучка академіка О.Богомольця. Засновник і головний лікар Інституту дерматології, косметології, координатор Європейскої ассоціації лазерної дерматології Східної Європи, член Американської академії дерматології, Європейської  академії дерматовенерології, Нью-Йоркської академії  наук. Беспартійний кандидат у Президенти.

Докторська династія Богомольців – найстаріша в Україні. Родовід Богомольців простежується до середини XV ст.

Автор понад 70 науков-дослідних робіт з дерматології. Володар 9 патентів на винаходи в цій галузі.Ініціатор та організатор щорічної всеукраїнської акції «День меланоми». Її визнали моральним лідером Медичної сотні.

За 24 години для Богомолець було зібрано 2,5 млн. грн. для реєстрації на виборах.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *