Перша допомога при переохолодженні та обмороженні

Перші симптоми переохолодження – поява білих плям на шкірі та оніміння. У цьому випадку слід негайно зайти до теплого приміщення,– наголошують лікарі. Перша допомога при переохолодженні проста: зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, щось з’їжте.

У разі обмороження лікарі радять негайно звернутися до медзакладу. Якщо немає можливості отримати термінову допомогу фахівців, треба, насамперед, перевдягнутися: зняти мокрий одяг, загорнутися у теплі простирадла та ковдри.

Жодним чином не можна зігрівати вражені ділянки тіла гарячою водою або біля гарячих батарей, бо це може призвести до поглиблення уражень.

При обмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо).

Необхідно вживати якнайбільше теплих напоїв: вони відновлять нормальну температуру тіла, покращать циркуляцію крові, але, не дай Боже, зігріватися алкоголем! За потреби слід прийняти знеболювальні та негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

А ще не варто одягати надто щільний одяг або взувати тісне взуття. Не рекомендується також у холодну пору носити важкі сумки, що передавлюють кінцівки. Усе це може призвести до порушення кровообігу, кров погано потраплятиме до кінцівок.

Для попередження відмороження необхідно закривати відкриті частини тіла теплими шарфами та муфтами, – радять лікарі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *