Подбайте про вуха: 5 порад, що збережуть ваш слух

                                      Чого не слід робити, аби чути у 90 як у 25

 Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує: до 2050 року кількість людей з вадами слуху зросте майже вдвічі. Соціальний проєкт «Твій сімейний лікар» піклується про своїх читачів та читачок. Наші лікарі та лікарки підібрали кілька простих порад, що допоможуть зберегти ваш слух на довгі роки.

                                       Найперше — уникайте гучних звуків

Голосна музика, шум транспорту, галас натовпу — найбільше  впливають на слух. Ці чинники щоденно нас оточують. Ймовірніше, ви не виключите їх повністю. Хоча, якщо перебратись жити в глушину, може це і розв’яже проблему шуму сучасного світу. Та людина прагне соціуму, а життя в ізоляції підходить не кожному. Єдиний шлях зменшити вплив гучних звуків на слух —  намагатись їх уникати.

                         Вимірюйте хоча б приблизну гучність звуків довкіл

Крик, гавкіт собаки чи плач дитини — це сильні звуки. Вони здатні впливати на наш слух, але знижувати його не можуть. Є прості критерії, щоб визначити, який звук гучний та небезпечний.

Звуки вимірюються децибелами. Будь-який звук понад 85 дБ — потенційно небезпечний. Особливо, якщо ви чуєте його доволі тривалий час.

                                       Будьте пильними до навушників

Усамітнитись із піснею у навушниках — непогана ідея. Однак, аби сповна відчути аранжування треку чи слова іноземної пісні ми тиснемо звук на гаджетах максимально. Це найбільша небезпека для нашого слуху. Звукові хвилі, які линуть із впритул притиснутих до вух навушників, псують наш слух.

                                                   Тримайте вуха сухими

У вологому середовищі швидко розмножуються бактерії та грибки. Тож недотримання гігієни вух може призвести до серйозних наслідків. Чимало вушних інфекцій можуть впливати на гостроту слуху. Аби запобігти цьому — після ванни чи душу ретельно витирайте вуха рушником. Особливо, якщо збираєтесь на вулицю. Протяги, холодний вітер і вологі вуха — майже гарантована тріада причин вушних запалень.

                                               Забудьте про ватні палички

Вуха — це ніби вулиця з одностороннім рухом, тож використовуючи ватні палички чи інші подібні предмети, ви можете пошкодити барабанну перетинку чи сформувати сірчану пробку.

Чистити вуха потрібно мʼяким рушником чи ватним диском, бажано після купання. Можна також використовувати спеціальні краплі для розм’якшення вушної сірки.

Ці прості поради допоможуть зберегти ваш слух. Якщо у вас знизилась гострота слуху, або ж ви хочете отримати детальніші рекомендації, як його зберегти — звертайтесь до свого сімейного лікаря чи лікарки.

«Твій сімейний лікар»*

 

*«Твій сімейний лікар» всеукраїнська соціальна кампанія для підтримки медреформи та інституту сімейного лікаря. Команда кампанії об’єднала понад 200 лікарів та лікарок з усієї України. «Твій сімейний лікар» у 2017 році ініціювала благодійна організація «100% ЖИТТЯ».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *