У Чернівцях Презентували книгу про утиски журналістів у Криму і закликали боротися за звільнення Семени

Автор книги «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму» журналіст Юрій Луканов на презентації книги у приміщенні обласного товариства «Знання» у Чернівцях закликав повернути кримського журналіста Миколу Семену до інформаційного простору. Микола Семена є героєм книги «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму». Як розповіві Юрій Луканов, кримського журналіста вистежувала ціла група ФСБешників і засудили його лише за співпрацю з проектом «Крим. Реалії» Радіо «Свобода». Після цього прокуратура АР Крим, яка перебуває на материковій частині України, висунула підозру судді підконтрольного Кремлю Желєзнодорожного суду Криму, яка засудила Миколу Семену.

Під час презентації ще один герой книги, ведучий проекту «Крим. Реалії» Радіо «Свобода» Сергій Мокрушин підкреслив, що за рік після виходу книжки ситуація зі свободою слова в Криму погіршилася. 2019-го заарештовано журналістів Ремзі Бекірова і Османа Аріфмеметова, оголошено в міжнародний розшук журналістку кримськотатарського телеканалу АТR Гульсум  Халілову. Фіксуються численні адміністративні штрафи за журналістську діяльність, випадки заборони журналістам в’їзду на окупований півострів.

«Семена має далі фігурувати у свідомості людей як політв’язень Кремля, ­– сказав Юрій  Луканов. –  Він незаслужено зник з інформаційного простору. Така ситуація унеможливлює його включення до можливих списків на обмін із Російською Федерацією». Микола Семена засуджений на два з половиною роки умовно і ще два роки йому заборонено займатися публічною діяльністю. Він не може виїхати з Криму. Навіть на лікування, якого він конче потребує, його не випустили. Тож де-факто він перебуває у неволі.

Сергій Мокрушин розповів, що правозахисні організації за останні 5 років зафіксували в Криму понад 300 випадків тиску на незалежних журналістів – викрадення, побиття, погрози, обшуки, залякування, затримання тощо, і щонайменше 10 кримінальних справ проти журналістів за «екстремістськими» та «терористичними» статтями.

«Півострів, зачищений від незалежних засобів масової інформації, накрито інформаційним куполом російської пропаганди та інформаційних операцій російських спецслужб. В Криму людей переслідують не тільки за публічну позицію: для того, щоб у тебе з’явились проблеми, достатньо дати інтерв’ю «не тому» ЗМІ», ­– підсумовує Мокрушин.

Відтак збереження каналів комунікації з кримчанами та підтримка тих, хто намагається говорити правду в умовах тотальної несвободи, – важливе завдання для українських журналістів.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *