LA PASION! або Пристрасть по-чернівецьки

Хочете вірте, хочете ні, але танцювати нині модно. Пригадаймо найрейтинговіші передачі нашого телепростору: “Танцюю для тебе”, “Танцюють всі”, “Україна має талант”… Хтось мрійно зітхав під телевізором, пригадуючи «ті ще часи», коли бал був звичним явищем, а вміння гарно танцювати – ознакою шляхетного виховання, а хтось відчайдушно кружляв містом у пошуках бальних танців та партнера… Зрештою – дочекалися! Танцювальна хвиля докотилася і до нас, відтепер Чернівці підкорює знаменита сальса.

Слухай серце і рухайся!

Мова, звісно, про нещодавно відкритий клуб латиноамериканських танців «La Pasion», який поєднує в собі школу танців удень, та чудове місце для відпочинку ввечері.

– Що мене найбільше вражало в Європі, що людям до 80-років піти десь потанцювати сальсу – те саме, що чашку кави випити! – розповіла директор клубу Тетяна Морошан. – Латиноамериканські ритми чути усюди: під них танцюють у ресторанах, пабах, на вечірках, удома, на роботі… Звісно, в Україні цей рух теж розвивається – багато клубів такого типу є в Києві, Одесі, Львові – проте надто вже повільно… І не тому, що немає зацікавлення – бракує ентузіастів Тому я зі своїм нареченим Арі ставлюся до клубу не так як  до бізнесу, а як до певної культурної пропаганди…

– Наш клуб істотно відрізняється від усього, що є в Чернівцях, – запевняє його власник Арі Ломмерс. –  Ми ні на крок не відступаємо від нашої латиноамериканської ідеї, тому саме тут у нас можна поринути в атмосферу Південної Америки. Тож і по-справжньому відпочити від усіх проблем. Принаймні ми для цього зробили все від нас залежне. Саме в нас ви переконаєтесь, що навчитись прекрасному та граційному танцю сальса можна в будь-якому віці. Заняття проводяться індивідуально та в групах. Це прекрасний танець, який іде від душі. Головне – слухатись свого серця та рухатись.

Танцюють усі

Запальна сальса, фігурна меренге, романтична бачата  – ці танці входять до так званих загальнодоступних або «соціальних» танців, їх виконують повсякденно, де завгодно і хто завгодно, як у сольному, так і у парному виконанні.

– Це зовсім не ті танці, про які знають у Чернівцях, – пояснює хореограф клубу Павло Берник, відомий своєю участю у всеукраїнському проекті «Танцюють усі-2».

– Щоби станцювати сальсу – не потрібний особливий дар, її можна вивчити буквально за місяць. Тут не має тієї вимогливості, як у стандартних латиноамериканських танцях. Вже після першого заняття кожен зможе застосувати отримані навички на танцмайданчику, виявляючи свою пристрасть і темперамент.

Крім сальси, бачати і меренге Павло також навчатиме ча-чі і румби. Заняття – 2 рази на тиждень, абонемент на місяць – 150 гривень.

Кубинський кролик

«Salsa! Salsa!» – дружно скандували відвідувачі маленького клубу Маямі після виступу якогось заїжджого гурту з кубинським репертуаром. Тобто, музика була настільки гостра і гаряча, як соус, яким приправляли страви в цьому закладі… Із соусами в «La Pasion» теж усе гаразд. Справжні мексиканські, приготовлені на основі вина, рому, текіли та екзотичних фруктів, вони навіть і звичній страві нададуть абсолютно нових смакових відтінків! Гарячий шоколад з текілою-лаймом, італійський тірамісу з фруктами на основі кубинського рому, десерт на желейному вині Пінчо-де-Вінос – якими тільки кулінарними шедеврами не здивує шеф-кухар клубу. Хлчете фірмовий аргентинський стек? Чи ексклюзивний кролик, замочений у вині, за рецептом кубинського посла в Києві? А як щодо дегустаційного шоу із 16 страв (салати, перші, другі, м’ясні та рибні, десерти)? Коротше, із різноманітного меню страв народів Куби, Мексики, Бразилії, Аргентини, Перу, Чилі, Колумбії у перерві між танцювальними вправляннями є що вибрати.

Те ж стосується не тільки їжі, але і напоїв. Алкоголь можна вибрати з трьох меню: винної карти, барної та коктейльної. Тут і великий асортимент рому та різноманітних коктейлів на його основі, також класичні рецепти й оригінальні поєднання напоїв на будь-який смак. Втамувати спрагу найкраще соками, фруктовими та молочними коктейлями, а відігнати сон – різноманітною кавою, ну й для відновлення сил – звісно, мате!

Окремо любителям пива – воно є… Живе і недорого.

Для відвідувачів – дрес-код і настрій

І правильно – нема чого псувати атмосферність закладу своїми дірявими кедами. Публіка в таких закладах зазвичай досить своєрідна, хоча привітна та весела. Адже сама атмосфера вже налаштовує на позитив. Крім того, сальса – це знайомства, спілкування, дружба, пристрасть, почуття. Тому будь-яка людина, що танцює сальсу (чоловік – salsero, дівчина – salsera), приїжджаючи до іншої країни, буде шукати, де танцюють сальсу: там їх завжди чекає привітний прийом. А ще ви тут не побачите п’яних, бо такому стані не виконаєш у парі жодних складних рухів!

Надзвичайно приємно, що, за винятком тематичних вечірок, вхід до клубу «La Pasion» безкоштовний. Тематичні вечірки – запитаєте? Еге ж, не проґавте 3-го грудня майстер-клас та шоу-програму Пауля Рейнальдо, найкращого та найвідомішого викладача сальси в Україні. До речі, в такі вечори дівчатам у вишуканих сукнях – шалені знижки!

Зайве казати, що такі латиноамериканські пристрасті – це щось подібне на… наркотик. «Вколовся» раз – і ти вже зовсім інша людина: з новим стилем поведінки, зрештою, з новим життям. Бо танець – це творення, це мистецтво. Отож, щоби позбутися проблем в особистому житті, завести друзів, долучитися до здорового способу життя або просто підняти собі настрій – танцюйте сальсу!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *