ЯК ЗМАГАЛИСЯ ЮНІ ПРОГРАМІСТИ І ВЕБ-ДИЗАЙНЕРИ

@
23 грудня 2011 року у Чернівецькому ОЦ НТТУМ відбувся обласний конкурс з інформаційних технологій та конкурс “Байт” на кращу комп’ютерну програму.

Перед учасниками конкурсу з вітальним словом виступив Куриш Ю.М. –начальник відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та виховної роботи ГУОН ЧОДА.

У фінальному турі конкурсу брали участь 81 учасник – учні шкіл, вихованці гуртків інформаційних технологій Чернівецького ОЦ НТТУМ, МЦ НТТУМ, КЮТ “Кварц”, збірна команда м.Чернівців, команди Вашківецької, Кельменецької, Новодністровської гімназій та позашкільних навчальних закладів Хотинського, Кіцманського, Кельменецького. Путильського, Сторожинецького, Герцаївського, Глибоцького, Сокирянського, Хотинського, Заставнівського районів, які були переможцями районних етапів конкурсу.
Номінації конкурсу: «Офіс-менеджмент», «Веб-програмування», «Програмування», «Комп’ютерна графіка» та «Ігрові програми».

Учасники конкурсу створюють веб-сторінку про Хотинську фортецю.

Відповідно до положення, кожний учасник конкурсу повинен був представити домашню роботу в тій секції, в якій працював на конкурсі, а саме:
– проект веб-сайту за темою “60 років з дня народження Назарія Яремчука”,
– презентацію на тему “100 років з дня народження М.К. Янгеля”,
– малюнки в графічному редакторі Paint на теми: «Безпека дітей в Інтернеті», «Моє хобі» та «Комп’ютер очима дітей».
Оргкомітет конкурсу завдячує Мар’янчук І.М.  за консультації щодо завдань у номінації конкурсу: «Офіс-менеджмент».

"Допоможи птахам взимку!", комп'ютерна графіка, автор: Зарайська Даша
"Допоможи птахам взимку!", комп'ютерна графіка, автор: Зарайська Даша.

Навчально-демонстраційні програми, які підготували учасники конкурсу, рекомендовано використовувати на уроках математики, астрономії, біології, історії, українознавства, літератури, інформатики.
Журі конкурсу відмітили роботи Попович Тетяни (Вашківецька ЗОШ Вижницького району), Бондрабури Крістіни (Чернівецька ЗОШ №30), Кожолянка Андрія (Сторожинецький ЦДЮТ), Проданюка Назара ( ОЦ НТТУМ), Чев’юк Богдани (Путила), Куцик Надії (Чернівецька ЗОШ №24), Зарайської Дарини ( Чернівецька гімназія №2), Перогана Максима (Кельменецький ліцей), Грижюк Богдану (Глибоцький БТДЮ) та інших.

Секція «Комп’ютерна графіка»
Члени журі за роботою: Тимофієва Є.М., Чернега І.А., Яценко В.В., Гиршвельд Н.І.

Серед презентованих робіт «100 років з дня народження М.К. Янгеля» голова журі секції Яценко В.В., завідувач Чернівецького музею авіації та космонавтики, відмітив роботи Панчука Ігоря ( Чернівецька гімназія №2), Блажчука Павла ( КЮТ «Кварц»), Німчука Олександра (Банилів-Підгірнівська гімназія), Дудкевича Сергія ( МЦ НТТУМ).

“Тематичні презентації, які були дані учням повинні були висвітлити тему, що стосувалась 100-річчя з дня народження Михайла Кузьмича Янгеля – видатного конструктора ракетно-космічних систем. Окремі з учасників творчо підійшли до висвітлення теми, провели дослідницьку роботу. А інші, взявши матеріал з Інтернету, грамотно не опрацювали його. На майбутнє хочеться побажати учасникам – більше досліджень, нових повідомлень, і з розумним використанням ефектів, красивих, оригінальних, з можливістю подальшого використання робіт”, – зазначила Гиршвельд Н.І., вчитель інформатики Вашківецької ЗОШ І-ІІІст. Вижницького району.

Бандалак А.М., голова журі в номінації "Програмування", Чернега І.М., Спориніна Т.Т., члени оргкомітету конкурсу.

Вчитель інформатики Вашковецької ЗОШ Сокирянського району Бандалак А.М. зазначив: «Нажаль, програмування у звичайних школах після освітньої реформи вже майже не вивчається. Але світ не без творчих людей. Багато вчителів-ентузіастів з усієї області навчають діток програмуванню за власний вільний час. Просто є такий стан душі, коли без цього вже працювати не можливо. Наші діти дуже талановиті. Це було помітно при виконанні складних конкурсних робіт. Не було жодного конкурсанта, який би зовсім нічого не виконав. Особливо гарними та змістовними були роботи переможців конкурсу. За останні роки спостерігається добра тенденція, що конкурс з програмування стає все масовішим. Але не потрібно зупинятися на досягнутому, ще є куди рости. Тільки наполегливою працею та творчим натхненням можна досягти успіху!»

Усик О.Г., викладач математики і інформатики Вашківецької школи вітає Бондрабуру Крістіну.

Бондрабура Крістіна, учениці 9 класу Чернівецької ЗОШ  №30 розповіла про свої враження від конкурсу: “Беру участь в конкурсі юних програмістів “Байт ” вдруге. Готувалася до нього на протязі трьох тижнів. Найскладнішим було обрати тему домашньої презентації. Але в результаті тривалих роздумів, всеж таки вирішила зупинитися на найактуальнішій темі сьогодення і присвятила свою презентацію Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Метою створення цієї презентації було дізнатися про історію створення Європейського футболу, про підготовку України до грандіозного футбольного дійства, дослідити історію створення всіх талісманів Чемпіонатів Європи з футболу.
Завдання, яке було запропоноване на конкурсі виконувати було не складно, але якби було більше часу, то звичайно, можна було б і краще, адже меж вдосконаленню презентацій не існує. Конкурс мені сподобався і я дуже задоволена результатом!”

Жукотинський А.Д., Гаманюк М.Д., Тимчук В.О., Брозинська К.М., журі секції «Офіс-менеджмент».

Тимчук В. О., член жюрі в номінації “Офіс-менеджмент”, вчитель інформатики Шебутинецької ЗОШ  Сокирянського району зазначив:
“23 грудня мені випала честь бути членом журі в обласному конкурсі з інформаційних технологій в номінації “Офіс-менеджмент” та спостерігати за роботою конкурсантів в номінації “Веб-програмування”. Я був приємно вражений тим, з якою легкістю наші талановиті діти справляються з досить складними та насиченими завданнями конкурсу, творчо підходять до їх виконання, професійно володіють можливостями та секретами офісних програм. Хочеться відмітити те, що за останній рік значно зросли рівень та якість підготовки учасників. І якщо раніше на подібних конкурсах домінували учні міських шкіл та гімназій то в цьому році діти сільських шкіл змагалися з ними на рівних.
І це особливо радує, адже ці діти і є наше майбутнє, наше продовження і заради них ми повинні наполегливо працювати, щоб разом досягати нових успіхів, долати нові вершини!”

Журі конкурсу відмітило таких талановитих програмістів: Бабина Михайла (Хотинський БДУМ), Рябу Христину і Карбунар Орисю (ЗОШ І-ІІІ ст. c.Вашківці Сокирянського району), Ротар Наталію і Ротар Ірину (Новоселицький БДТ), Новікова Владислава (Новодністровська гімназія), Зеленко Мірелу (Глибоцький БТДЮ).

Під час конкурсу
Алєксєєв Ю.Ю , Деркач Н.А., Усик О.Г., Коляско Т.І., члени журі секції «Презентація»

В якості домашнього завдання учням було запропоновано створити сайт про нашого славного земляка Назарія Яремчука.

“Всі учасники з цим завданням успішно справилися. В своїх роботах вони відобразили життєвий шлях співака, спогади про нього друзів, колег. Відвідувачі сайтів мають змогу ознайомитися з творчістю митця, прослухавши пісні у його виконанні. На деяких сайтах є можливість переглянути цікаві відеоматеріали. На очному турі учні повинні були за одну годину створити сайт, який би презентував славне місто Хотин. Не зважаючи на обмежений час, всі учасники із цим завданням впоралися, продемонструвавши знання сучасних Веб-технологій. Сергій Тимчук з Шебутинецької ЗОШ Сокирянського району крім традиційних засобів продемонстрував знання та вміння застосовувати новітні технології, якими користуються професійні Веб-розробники. Конкурсну роботу “Пам’яті Н.Яремчука” можна переглянути за посиланням –
http://nazaryaremchuk.cv.ua/.

Вітання Сергію Тимчуку.
Вітання Сергію Тимчуку.

Першість здобула одна з наймолодших учасниць у цій номінації – учениця 7-го класу гімназії №1 м. Чернівці Стринадко Таїсія. Конкурс справив гарне враження, засвідчивши, що в країні є талановита молодь і є люди, готові її підтримати. Хочеться подякувати: організаторам конкурсу – за змістовні завдання, керівникам – за підтримку і допомогу своїм учням, учасникам – за цікаві роботи. Всім хочеться побажати натхнення і нових здобутків. Хочеться вірити, що наша талановита молодь нарешті буде потрібна в Україні, а не за кордоном», – ділиться своїми враженнями голова журі Тимофієва Є.М, доцент факультету комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Переможці і нагородження призерів конкурсу

“У номінації «Створення презентацій у PowerPoint» прийняло участь 21 учасників. Домашні завдання підготовленні учнями давали можливість заробити 1/4частину балів. Вони носили різноманітний характер, розкривали різні теми як з навколишнього буття, так і навчальних шкільних предметів. Зокрема слід відзначити такі теми: «Євро-2012», «Поділись теплом свого серця», «Видатні люди міста», «Видатні люди села», «Про героїв-афганців» та інші. При виконанні творчого завдання, більшість учасників показали вміння створення презентацій, підходили творчо до виконання. Побажання майбутнім організаторам – попередньо давати тему домашнього завдання, з метою полегшення вироблення критеріїв оцінювання домашньої роботи.”,-враження від конкурсу Усик О.Г., вчителя математики та інформатики Вашківецької ЗОШ І-ІІІст.Вижницького району.


Деякі враження і побажання від Коляско Тамари, члена журі, директора Слобідського НВК Новоселицького району:
“Аналізуючи домашні роботи учасників конкурсу, хочеться відмітити попередньо проведену ґрунтовну роботу по створенню навчально-демонстраційних програм. Багато з них можна дійсно застосувати на уроках чи у позакласній роботі з основ наук, за що хочеться подякувати як учасникам конкурсу, так і їхнім керівникам. Та все ж таки хочеться вказати на деякі моменти, які могли б значно покращити якість презентацій:
• Слайди мають бути максимально насичені ілюстративним матеріалом і вміщувати мінімальну кількість тексту;
• Особливу увагу слід звертати на дизайнерське оформлення слайдів, їхню читабельність, помірну кількість анімації;
• Особливої уваги заслуговує наявність аудіо- та відео файлів;
• І саме головне – зміст презентації має бути актуальним, таким, що дає можливість з успіхом застосовувати її у навчально-виховному процесі.”

Ілюстрація до народної казки  секції «Комп’ютерна графіка»

Автор: Зарайська Даша
Автор: Ткачук Ірина
Автор: Грижюк Богдана
Автор: Артемова Діана
Автор: Майданська Віталіна

“Конкурс мені дуже сподобався! До нього ми готувалися посилено, натхненно. Всі учасники були сильні, але дружні.Завдання було не важке, цікаве.Але коли вже настав час його виконувати, то переживання стали неминучими.А ще найбільше було боязко, коли члени журі повідомили нас, що до закінчення виконання конкурсних робіт залишилось 5 хвилин.Тоді я думала, що не встигну закінчити малюнок…Але коли нам оголосили результати, я дуже зраділа, бо здобула перше місце! Бажаю всім учасникам на наступний рік теж здобути хороші результати!,- ділиться своїми враженнями від перемоги Майданська Віталіна, учениця  8  класу Слобідського  НВК.

Автор: Пероган Максим

Деркач Н.А., вчитель інформатики Чернівецької ЗОШ №30, член журі в секції навчально-демонстраційні програми Power Point, відмітила: «Під час конкурсного завдання учні на протязі години виконували практичну роботу за ПК – створювали презентацію на тему “Виготовлення новорічних іграшок”. Приємним є те, що майже всі учасники конкурсу виконали запропоноване завдання, що говорить про високу підготовку конкурсантів. На жаль, цього року не проводився етап очного представлення презентацій, який на мою думку більш “загартовує” учасників, які з одного боку – вчаться публічно виступати перед широкою незнайомою аудиторією слухачів, а з іншого – слухачі більш наочно збагачуються новими знаннями, цікавими ідеями, підходами в створенні найрізноманітніших презентацій. Також учасники конкурсу мають змогу обмінятися представленою інформацією і використовувати її у своїй подальшій роботі.
Але в цілому конкурс цікавий і творчий, дає політ думці дитини!»

Вітаємо всіх учасників конкурсу з гарними знаннями, успіхами, дякуємо учнів і їх керівників за роботи, які вони продемонстрували!

Новорічна листівка від Каті Кацапової. Комп’ютерна графіка.

Успіхів і щастя у Новому році!

Тетяна Спориніна, «Версії».
Фото автора, Василя Терлецького, Деркач Наталія та Тимчука Валерія.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 коментарів “ЯК ЗМАГАЛИСЯ ЮНІ ПРОГРАМІСТИ І ВЕБ-ДИЗАЙНЕРИ”