Пісні Назарія Яремчука наповнені філософією, лірикою, естетикою…

Назарій Яремчук, вересень 1992, Берегомет, фото Михайла Михалатюка

30 листопада Назарію Яремчуку виповнилося б 61 рік.
Пісні, які виконував Назарій Яремчук, знали всюди і всі: «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Я тебе не забуду ніколи», «Я ще не все тобі сказав», «Гай, зелений гай», «Незрівняний світ краси»…

Про фантастичну популярність співака і його скромність, щирість, порядність, про відданість пісні та музиці Назарія Яремчука ми говорили з фотохудожником Михайлом Михалатюком, почесним членом спілки фотохудожників України. На нашу зустріч Михайло Іларіонович приніс велику теку із світлинами, вирізками газетних публікацій і з програмами концертів та виставок.



Михайло Михалатюк познайомився з Назарієм Яремчуком зовсім випадково у сімдесятих роках в Чернівцях в магазині фототоварів та допоміг молодому співаку виготовити кольорові слайди. Потім їздив з ним, вже як товариш, у гастрольні поїздки, фотографував концерти і має великий архів фотодокументів про Назарія Яремчука. Також М. Михалатюк пригадує (це напевно наслідки виборів, що щойно пройшли), як кандидати в депутати, щоб на зустріч прийшло багато виборців, запрошували на зустріч і видатного співака. Про це писали в оголошенні і клуб, де відбувалася зустріч, був вщент заповнений глядачами, які прийшли послухати свого улюбленого співака Назарія Яремчука.

А світлини, які зараз представив М. Михалатюк – це фотографії з останнього концерту Назарія Яремчука на Буковині. Цей концерт відбувся у вересні 1992 року в День працівників лісу трохи більше, ніж 20 років назад. Концерт проходив у Берегометі. На імпровізованій сцені стадіону виступали популярні буковинські співаки Назарій Яремчук і Павло Двірський. Квіти, точніше оберемки квітів, оплески, автографи, віншування співаків, улюблені пісні, дотепні жарти – так динамічно і майже реально відображають чорно-білі світлини Михайла Михалатюка буковинський концерт Назарія Яремчука.

Павло Дворський та Назарій Яремчук з ансамблем, вересень 1992, Берегомет, фото Михайла Михалатюка

«Його пісні мають зміст. Вони наповнені філософією, лірикою, естетикою…, – розмірковує М.Михалатюк, – Тому, напевно, вони мають силу та цілеспрямованість, актуальні і зараз. Я і по сьогодні відчуваю святкову енергетику того далекого концерту, його піднесену родинну атмосферу. Все це ніби вібувалося учора, я бачу радісні очі земляків, дорослих, дітей, їх захоплення, радість та щастя…  Думаю, що це і є справжнє мистецтво».

Наша доля, наче вільний птах,
Поринає у шалений світ 
І летить собі, немов лелека,
Та й зриває яблуневий цвіт. 
Наша доля, наче вільний птах,
Поринає у шалену мить
І завжди вона мені дарує 
Цвіт кохання, яблуневий цвіт…
Назарій Яремчук

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото з архіву Михайла Михалатюка
та автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Пісні Назарія Яремчука наповнені філософією, лірикою, естетикою…”