Помер Семен Ісакович Цидельковський – патріот Чернівців…

23 листопада, на 61 році життя помер Семен Ісакович Цидельковський, поет, прозаїк, продюсер, директор Чернівецького Будинку естетики та дозвілля, патріот Чернівців…


          Семен Цидельковський народився в місті Чернівці. У 1979 р. закінчив філологічний факультет Чернівецького державного університету. Працював постановником на Чернівецькому телебаченні, директором клубу та редактором радіогазети панчішного об‘єднання. З 1983 р. очолює клуб творчої інтелігенції Будинку естетики та дозвілля м. Чернівці, а з 1984 р. є його директором. Як імпресаріо, організував вагомі зустрічі з видатними діячами культури – В. Коротичем, І. Драчем, Л. Костенко, Д. Гнатюком, А. Роговцевою, Л. Гурченко, Б. Окуджавою, Є. Євтушенком, З. Гердтом, М. Бієшу та ін.
          Письменник є автором книг поезій і прози «Печаль прозрения» (Чернівці: Місто, 1999), «Невозвратные встречи» (Чернівці: Місто, 2002), «Сумасшедшие на стадионе» (Чернівці: Друк Арт, 2007), «После бани» (Чернівці, 2009), «Легенди і небилиці про Пінхаса Фаліка» (Чернівці: Місто, 2011),  статей про поета В. Фоменка «Слово про друга» (1992), «Назавжди залишився з мрією про море» (2002), а також спогадів про нього, надрукованих в книзі В.Фоменка «Земная связь» (Чернівці, 2004), статей та есе про А. Солов‘яненка, Б. Ступку, Є. Євтушенка, М. Палагуту, В. Дячкова.
           Ініціатор та автор передмови до видання «Меридіан серця», 1-го перекладу на українську мову поезій Пауля Целана (Чернівці, 1992), а також автор ідеї видання «Антології українського перекладу» (Чернівці: Букрек, 2001).
За ідеєю митця в Чернівцях здійснено виставу «На шляху до себе» з Б. Ступкою у головній ролі за матеріалами біографії і поезії П. Целана (2001) та моновиставу народного артиста України Б. Ступки «Концерт Ступки з оркестром».
            Семен Цидельковський – консультант та виконавець однієї з ролей в художньому фільмі «Юден Крайс або вічне колесо» (1964 р., реж. В. Івченко, кіностудія ім. О. Довженка).
            Лауреат міжнародної премії ім. Сіді Таль, обласної премії ім. І. Бажанського (2007), заслужений діяч мистецтв України (2009), нагороджений медаллю «На славу Чернівців» у 2012 році.
За матеріалами Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким, всім чернівчанам…

Я  все своє життя живу на вулиці Карла Лібкнехта.
Семена Цидельковського особисто не знала, але завжди з ним віталися, здоровалися, коли зустрічалися.
Довгий час навіть думала, що і він живе в одному з будинків нашої вулиці.
А це він працював в «Шепетівці», будинку естетики та дозвілля, що на розі вулиці Шепетівської та Карла Лібкнехта.
Шепетівка для мешканців нашої вулиці, як і для чернічан, це перші дискотеки, цікаві зустрічі,  виставки, поетичні вечори, презентації книг і авторів, це концерти, тематичні вечори, спектаклі…
Шепетівка для нас – це постать Семена Ісаковича, майже завжди крокуючого швидко та впевнено… Важко збагнути, що вже не побачимо його на нашій вулиці, не почуємо його привітального слова на концертах в Шепетівці, не почуємо його віршів, розповідей…

Cвітла пам’ять…

Вітальне слово Семена Цидельковського на концерті «Музика євреїв світу» – струнного квартету «Гармонія», 5 грудня 2010 рік

Авторський вечір Олександра Бойченка. 15.12.2010
Постановка «Сергей Есенин. Любовь хулигана» Київського театру поезії і пісні відбулася в приміщенні Чернівецької обласної філармонії. 4.12.2011. Семен Цидельковський сприяв приїзду Київського театру в Чернівці.

Тетяна Спориніна, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Помер Семен Ісакович Цидельковський – патріот Чернівців…”