Міжнародний день астрономії 2013 – у Чернівцях

astronom15

День Астрономії зазвичай відзначається того дня, коли Місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал від середини квітня до середини травня.
2013 року Міжнародний день астрономії припав на 20 квітня. Тиждень – від понеділка до неділі – до якого входить День астрономії, називається Тижнем астрономії (Astronomy Week).

astronom23
Тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв у багатьох країнах світу проводять безліч цікавих заходів, серед них – публічні лекції, телеконференції, спільні проекти, масові спостереження зоряного неба тощо.

volkov
І цього року «Тим, хто несе Астрономію людям» у Чернівцях став Андрій Волков, астроном-любитель, студент 2 курсу біофаку ЧНУ ім. Ю. Федьковича, переможець національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF 2011  з проектом «MapDraw – програма для побудови зоряних карт»”, бронзовий призер Міжнародної олімпіади з біології у Тайвані.
astronom06
Ми укотре переконалися, що й один у полі – воїн. Як багато може зробити одна людина – без метушні, без піар-компаній, а просто подарувати чернівчанам можливість наблизитись до зірок, Сонця, Місяця, Сатурна…

 Ми спостерігали за небом, бачили Сонце, Місяць, зорі іншим телескопом,  ніж у минулому році? Дякую, Андрію, що ти і цього року дав нам можливість хоч на хвильку наблизитись до зірок. 
– Але людей прийшло менше, ніж я очікував. З мого курсу прийшла тільки одна дівчина, більше не прийшли – це мене розчарувало. Всі охочі мали можливість спостерігати і за Сонцем, тому ми і почали о 18 годині. Атмосфера була сприятливою, хмари майже не заважали. Мій новий телескоп – 130-мм рефлектор. Ще я придбав нову головку монтування, зробив стабільний штатив та отримав стабільну, без вібрацій, картинку.

Які спостереження ще варто здійснити у квітні?
– 25 квітня – часткове затемнення Місяця. Раніше, в березні-квітні, доступною для спостереження була комета C/2011 L4 (PANSTARRS), але зараз вона вже довольні тускла, та й в умовах міста її неможливо спостерігати – слабий телескоп. А в кінці року, якщо комета переживе проходження через перигелій, в північній півкулі буде спостерігатися комета C/2012 S1 (ISON), котра, можливо, буде настільки яскравою, що її можна буде бачити навіть вдень. Однак, для точного прогнозу ще недостатньо даних…

astronom09

astronom21

Спочатку ми спостерігали Сонце
Спочатку ми спостерігали за Сонцем

astronom11

astronom07

astronom08

astronom12

astronom13

astronom14

Місяць також не залиився поза нашою увагою

astronom01

astronom03

astronom16

2

astronom05

2

4

3

astronom17

5

astronom18

Сашко – майбутній астроном і капітан. Йому подарували кепку УМАКО “Сузір’я”.

astronom19

astronom20

astronom22

astronom04

astronom24

2014-го Міжнародний день астрономії припадає на 10 травня.

1

Тетяна Спориніна, «Версії»,
фото автора та SergyiS

adlogo

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Міжнародний день астрономії 2013 – у Чернівцях”