ДПА роз’яснила «єдинщикам», як їх перевірятимуть

Перевірки дотримання суб’єктами господарювання визначеного порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій, проводяться, відповідно до повноважень органів ДПС, визначених Законом України від 04.12.90 № 509 «Про державну податкову службу в Україні» (Закон №509).

Загальні умови і порядок контролю за дотриманням суб’єктами підприємництва порядку проведення розрахунків за товари (послуги), встановлені Законом України від 06.07.95 №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон  №265). Ст. 15 та 16 Закону №265 визначають, що контроль за дотриманням порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи ДПС шляхом проведення планових або позапланових перевірок.

При здійсненні контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) органи ДПС керуються вимогами Закону №265, яким контроль за проведенням готівкових розрахунків покладено на органи ДПС, статтею 112 Закону № 509, в частині дотримання умов допуску посадових осіб органів ДПС до проведення планових та позапланових перевірок.

Ст. 11¹ Закону №509 визначені підстави та порядок проведення планових та позапланових виїзних перевірок своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов`язкових платежів). Отже, норми цієї статті не поширюються на перевірки дотримання вимог Закону №265, який регулює питання порядку проведення розрахунків за готівку і не стосується законодавства з питань оподаткування. Тому перевірки  розрахункових операцій  за готівку проводяться без попереднього повідомлення платників податків, зокрема, і підприємців спрощеної системи оподаткування  за 10 днів до початку  їхнього проведення. 

Згідно з пп.3.1 «Методичних рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів ДПС України при організації та проведенні перевірок платників податків», затвердженого наказом ДПАУ від 28.05.08 №355, працівники органів ДПС відповідно до щомісячних планів органу ДПС здійснюють планові перевірки розрахункових операцій у готівковій формі та позапланові перевірки у випадках, передбачених законодавством. За результатами проведеної перевірки складається акт за встановленою формою.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *