Для кого ціни зростають швидше – для бідних чи багатих?

Це з’ясовували за власною методикою журналісти «VoxUkraine». Вони хотіли отримати відповідь на просте запитання, яке досі практично не ставилося: для кого інфляція в Україні вища – для бідних чи багатих.

З розмови у продовольчому магазині: – Ми незабаром ходитимемо до магазинів як до музеїв: подивитися на ковбасу…

 

За повідомленнями Держстату, річна споживча інфляція за період від вересня 2016-го до вересня 2017-го склала 16, 4%, а тільки продовольча інфляція за цей же період склала 18,8%. Та навіть за правдивості наведених чисел велика кількість різних показників не дає суспільству повного розуміння, чим вони відрізняються, що створює певний люфт для маніпуляцій. До слова, журналісти «VoxUkraine» у січні 2017-го перевірили 4 висловлювання політиків на тему інфляції – і правдивих серед них не виявили, бо це була брехня, маніпуляція або перебільшення.

На відміну від Держстату, який подає рівень інфляції за періоди від місяця до року, у «VoxUkraine» поставили собі завдання відстежити, як змінюються ціни протягом місяця. Й, може, найголовніше: Держстат вимірює показник інфляції для середньостатистичного українця, а це мало що говорить про те, як змінюється вартість життя для бідних чи більш заможних верств населення.

Результати дослідження показують, що за 4 місяці експерименту від 10 червня до 10 жовтня зміна цін на продовольчі товари була відчутнішою для бідних верств населення, ніж для заможних, чи для України в середньому. Бо продовольча інфляція для бідної групи населення на 5,95% була вища, ніж аналогічний показник заможної групи.

Найбільше вдарило по бідних зростання цін на свинину й ковбаси: свинина вдарила уп’ятеро сильніше, ніж по заможних, щодо ковбаси різниця зафіксована  на рівні удвічі.

Зворотня картина виникає лише при порівнянні цін на торти, які подорожчали на 122%, але, за структурою харчування, на бідних інфляційний вплив був 32%, а на більш заможних – у 54%. Грубо кажучи, заможні споживають більше тортів, ніж бідні!

Щоби показовіше було: за місяць 100 гривень, призначених на продукти, втрачали від 1 грн 13 коп до 1 грн 25 коп. А пенсія у 1700 грн щомісяця дешевшала на 20 грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *