Операція «Рента»: Порошенко та Аваков помирилися на газі?

   

Україна знизила податок на видобуток газу: від 2018 року газовидобувна рента офіційно знижена в 2,5 разу до 12%.Однак бажаним іноземним інвесторам ліквідних газоносних площ може не вистачити: частина відійшла президентському оточенню, решта незабаром може бути передана структурам з оточення Арсена Авакова.

«Рентна лібералізація» – справа недешева: 2,5 млрд грн щорічно втрачених для держбюджету зборів. Очікується, що реакцією на зниження податкового навантаження стане різкий приріст видобутку газу й, окрім прізвищ Ахметова, Коломойського, Злочевського, Пінчука і Новинського, скоро на ринку з’являться інші імена, зокрема реальних іноземних інвесторів. Та, як з’ясувалося, за два дні до ухвалення рішення про зниження ренти половина ліквідних газоносних площ країни, які контролювали люди Віктора Януковича, стала власністю президентського оточення. Друга половина найближчим часом може бути передана структурам з оточення Арсена Авакова. Відтак 2,5 млрд грн. щороку потраплятимуть у кишені названих фігур.

Операція «Рента» планувалася й готувалася ще з літа, коли Держгеослужбу очолив Олег Кирилюк – за певними джерелами в Кабміні, людина першого заступника голови Мінагрополітики Максима Мартинюка з команди прем’єр-міністра Володимира Гройсманом. Втім, це не означає, що глава уряду одноосібно контролює Держгеослужбу.

На посаду першого заступника голови був призначений Микола Фощій, людина глави Мінприроди Остапа Семерака, що своєю чергою отримав міністерський пост за квотою «Народного фронту». Це може означати, що кураторство над Державною службою геології і надр було розділене між командами Петра Порошенка – Володимира Гройсмана та Арсенія Яценюка. Тож не дивуймося прізвищам нових власників газових родовищ, адже  величезне зниження ренти зроблене явно під них…

За матеріалами «Економічної правди»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Операція «Рента»: Порошенко та Аваков помирилися на газі?”