Закордон

Віза до Румунії – безкоштовно

Кабмін України затвердив угоду з Румунією про скасування плати за оформлення довгострокових віз. Реалізація положень угоди сприятиме розвитку двосторонніх відносин між двома країнами, інтенсифікації контактів у соціально-економічній, культурно-гуманітарній та інших сферах.

Нагадаємо, у травні Румунія скасувала плату за оформлення довгострокових національних віз для українців. Румунія поки що не входить до Шенгенської зони. Однак громадяни України, які мають шенгенську візу або візу Хорватії, Болгарії та Кіпру, можуть в’їжджати в Румунію з нею. Тривалість перебування при цьому не може перевищувати сукупно 90 днів за період 180 днів.

Для отримання національної румунської візи необхідно було заплатити 35 євро у випадку звичайного оформлення або 70 євро за термінове.

*********************************

Саміт Великої двадцятки не надто обнадійливий для України – експерти

4-5 вересня у китайському Ханчжоу відбувся саміт країн Великої двадцятки. На думку експертів, результати саміту світових лідерів не є обнадійливими для України.

– Україна не входить до G20. Але українське питання залишається на порядку денному. І стоїть гостро. Світові лідери говорили про нашу державу, — сказала перший заступник Голови ВРУ Ірина Геращенко.

Як проведення світового саміту торкалося нашої держави?

Володимир Горбач, аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва:

«Ще перед самітом Петро Порошенко пропонував використати одночасну присутність Путіна, Меркель та Олланда в Ханчжоу, щоб і самому до них приєднатися й провести зустріч у «Нормандському форматі». Але Москва не погодилася: захотіла провести обговорення без українського Президента. Відповідно, у Києва виникли підозри, що Путін має намір у чомусь переконати європейських лідерів, щоби Меркель і Олланд не почули спростувань української сторони. Порошенко провів телефонну розмову з Меркель і Олландом та попередив щодо ймовірного виникнення такої ситуації. Тому останні відмовилися від зустрічі у форматі трьох і перейшли на двосторонній формат переговорів, на яких обговорювалася не лише Україна, а передусім німецько-російські і франко-російські відносини».

Ігор Тодоров, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції:

«На Заході відбувається боротьба двох тенденцій: одна спрямована на умиротворення Путіна й зняття санкцій, а інша — на подальшу боротьбу із ним. Боюся, що на саміті могли мати місце спроби умиротворити агресора, тож тепер не виключений максимальний тиск на Україну з метою виконання Мінських домовленостей, передусім, нашою стороною: прийняття різних законів щодо особливого статусу Донбасу, амністії бойовиків тощо».

Хоча під час саміту Барак Обама на спільній з прем’єр-міністром Великої Британії Терезою Мей прес-конференції пообіцяв чинити опір російській агресії в Україні. Далекоглядні політики розуміють небезпеку, яка йде від Росії. Загалом позиція США суттєво різниться від позиції країн Євросоюзу, окремі з яких схильні домовлятися з РФ. Навряд чи зустріч світових лідерів конструктивно вплинула на Путіна. 5 вересня, саме під час саміту розпочалися російські військові навчання «Кавказ-2016». Росія грає м’язами і хоче говорити з позиції сили.

expres.ua
*******************************

Норвегія будує паркан на кордоні з Росією

Норвегія почала будувати паркан зі сталевих прутів на кордоні з Росією в районі пропускного пункту «Стурскуг-Борисоглібський». Про це повідомила російська служба «BBC».

Таким чином скандинавська держава намагається захиститися від проникнення нелегальних мігрантів з території Російської Федерації. Огорожа передбачається у 200 м завдовжки і 3,5 м заввишки.

Уряд Норвегії вважає за доцільне будівництво такої захисної споруди щоби обмежити рух мігрантів з російського боку: минулої зими понад 5 тис. біженців перетинали російсько-норвезький кордон на… велосипедах.

Однак початок будівництва металевого паркану викликав критику з боку керівника Секретаріату Ради країн Баренцева/Євроарктичного регіону Ларса Георга Фордаля.

В інтерв’ю радіостанції «NRK» він зауважив, що будівництво огорожі не вирішить проблем прикордонної охорони на протязі всього 200-кілометрового кордону з Росією і, крім того, сама ідея відгородитися від Росії парканом, на його думку, несе присмак «холодної війни».

Про зведення стіни попросила глава поліції району Фіннмарк,що межує з Росією, Елен Катрін Хаетта. Вона побоюється, що приплив нелегальних мігрантів до Норвегії може вийти з-під контролю.

************************************

Соляні війни починаються?

Уряд Росії прийняв постанову про розширення переліку заборонених до ввезення товарів. Від 1 листопада під заборону потрапляє звичайна кухарська сіль. Відповідна постанова була оприлюднена на порталі правової інформації.

Нагадаємо, продовольче ембарго введене стосовно продукції виготовленої в Україні, США. Канаді, ЄС, Австралії, Норвегії тощо. Звісно, Росія має за альтернативу сіль китайського виробництва. Але «Версії» вже писали (ч.36), що Китай під виглядом кухарської постачає технічну, неочищену сіль, домішки до якої спричиняють розвиток онкозахворювань.

В Америці мають свого Януковича в обличчі Трампа?

Генпрокуратура Нью-Йорка розпочала розслідування діяльності фонду Трампа. Співробітників фонду підозрюють у проведенні сумнівних операцій. Про це заявив 13 вересня генпрокурор штату Ерік Шнейдерман, передає РБК-Україна із посиланням на американські ЗМІ.

Шнейдерман збирається впевнитися у дотриманні законів, які регулюють доброчинну діяльність у Нью-Йорку: «Мій інтерес до цього насправді продиктований моїми повноваженнями у якості регулятора діяльності некомерційних структур у штаті Нью-Йорк. І ми були занепокоєні тим, що фонд Трампа, можливо, бере участь у якійсь некоректній діяльності з цієї точки зору. І ми розслідуємо це питання і увійшли з фондом у листування», – заявив Генпрокурор Нью-Йорка.

Джерело видання «Politico», обізнане в цьому питанні, підтвердило заяву Шнейдермана, додавши, що офіс Шнейдермана відкрив розслідування відносно Трампа на підставі сумнівних операцій, які відкрилися останнім часом».

Нагадаємо, Goldman Sachs заборонив своїм партнерам вносити гроші на передвиборну кампанію Трампа. 

Російська «Транснефть» зупиняє транспортування дизпалива в Україну

Про це повідомив офіційний представник компанії Ігор Дьомін, передає ТАРС. За його словами, в документі від Центральної енергетичної митниці Росії йдеться про анулювання дозволів на постачання нафтопродуктів до України, виданих російським компаніям Федеральною службою з технічного та експортного контролю (ФСТЕК). Раніше портал OilNews повідомив, що постачання дизпалива від 9 вересня зупинені через рішення ФСТЕК обнулити більшість раніще виданих експортерам дозволів. Зокрема, були зупинені поставки з підприємств російського «Лукойла». Зазначається, що українські компанії екстрено подають нові документи для розблокування російського імпорту.

«Транснефть» – російська державна компанія, оператор нафтопроводів, що забезпечує транспортування 90% нафти, що добувається у Росії. Постачання дизпалива в Україну компанія вже припиняла і відновила після цілої низки судових процесів.

***********************************

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *