Губернатор – виконавець, бо він – ноги, голова ж – у Києві або Кілька слів про завдання, поставлені перед новим головою ОДА

Новим головою Чернівецької ОДА став Сергій Осачук. Йому 47 років. 1994-го закінчив історичний факультет ЧНУ. Кандидат історичних наук, перекладач. Стажувався в університетах Відня та Мюнхена. Є автором і видавцем низки монографій з історії німців Буковини, міжетнічних відносин, науково-популярних нарисів з історії Чернівців.

2013 року призначений на посаду почесного консула Австрійської республіки в Чернівцях.  Обіймав посаду радника мера Чернівців з питань культурної політики та міжнародних відносин.

Згідно з його декларацією за 2018 рік, Сергій Осачук спільно з дружиною володіє квартирою 66 м² у Чернівцях. Дружина володіє також квартирою 115 м².

Він є бенефеціарним власником низки громадських організацій, зокрема Карпатсько-Дунайського партнерства, Літературного Целанівського центру, Об’єднання випускників та друзів ЧНУ ім. Юрія Федьковича, Буковинського медіа-центру, Рідного міста.

За 2018 рік Сергій Осачук задекларував 89,5 тис. грн доходу, готівкою зберігає 1,2 млн грн та $72 тис.

                 

Після офіційного представлення новопризначеного голови Чернівецької облдержадміністрації перший заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов поставив перед п.Осачуком низку завдань. Найважливіші – здолати контрабанду на митниці, залучити в область інвестиції, збільшити кількість рейсів із Чернівецького аеропорту. А ще – посилити боротьбу з незаконною вирубкою лісу, вирішити інфраструктурні проблеми, зокрема дороги, ускладнене сполучення з іншими регіонами України та завершення будівництва перинатального центру.

У свєму виступі Сергій Осачук акцентував на тому, що насамперед треба створити робочі місця й повернути бізнес у легальну площину. Він зазначив важливість взаємодії бізнесу й політики в області задля успішного розвитку нашого регіону.

«Кожного, хто створить 100 робочих місць з офіційним працевлаштуванням, ми відзначимо крайовими відзнаками. А стосовно кожного, хто створить тисячу робочих місць у нашій області, я проситиму президента відзначити державною нагородою», зазначив Сергій Осачук.

Йшлося й про завершення процесу децентралізації:

«Головним завданням сьогодні є досягти слави регіону зі спроможними громадами, перетворити їх у міцний фундамент нашого успішного майбутнього. Адже відомо, що основою гідної держави є гідна та сильна громада», – зазначив Сергій Осачук.

 

 

Завдання, що їх поставив перед новим головою ОДА заступник голови Офісу президента – це саме той головний біль, який не дає добре жити буковинцям.  Але!!! Попередній губернатор Олександр Фищук був звільнений з посади саме за боротьбу з митницею. Цю боротьбу він програв. А чому? Бо ті, хто мають зиск на контрабанді, перебувають там, нагорі, у Києві. І йому, себто Фищукові, дали це зрозуміти, сказавши відверто й мало не в обличчя.

Така ж ситуація і з незаконною вирубкою лісів. Мільйони доларів від цього йдуть не в бюджет і не до кишень місцевих лісівників, хоча й ті від бідності не потерпають. А щодо вирішення інфраструктурних проблем, зокрема доріг та ускладненого сполучення з іншими регіонами України, то редакція має чимало документів, які підтверджують звертання очільників Буковини до Мінінфраструктури, прем’єра, керівництва Укрзалізниці. Останніх запрошували навіть на зустріч з місцевими бізнесменами, головами райдержадміністрацій та колегами з Румунії. Однак це не дало жодних результатів.

«Версії» якось уже наводили цей приклад: Хмельницький та Івано-Франківськ мають відповідно 18 і 17 транзитних поїздів через Київ до різних обласних центрів України. Про те, що мають Чернівці, й говорити не доводиться…

…Отож, шановні буковинці, не думайте, що наші губернатори нічого не хочуть для вас зробити. Просто всі питання і проблеми регіону вирішуються, на превеликий жаль, не на місцях, себто не у нас, а, як водиться, там – НАГОРІ. Чи змінилося щось наразі? Час покаже. Чекати залишилося недовго.     

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *