Тамара БОРОВИК: Україна – Туреччина: все пізнається у порівнянні

Про харчі…

Побувати в Стамбулі і не скуштувати у приморській харчевні знаменитий стамбульський бутерброд з рибою? – цього я не могла пропустити. Що сказати? Смачно, ситно, дешево. Нагадує хот-дог. Та замість сосиски – риба, яку при тобі запікають на величезній жаровні. І найсвіжіша булка, щойно з печі. Майонез тут не вживають. Поливають бутерброд лимонним соком. Улюблена їжа численних туристів. І звичайно – стамбульців. Взагалі харчі в Стамбулі дуже дешеві і якісні. Для порівняння, у перерахунку на гривні: яйця в них 11 гривень за десяток. А у нас нині – 20 гривень. Дуже смачні й різноманітні сири в маркетах, значно дешевші, ніж у нас. Молоко й молочні продукти за якістю перевищують наші. А за ціною дешевші. М’ясопродукти, овочі й фрукти (окрім деяких) за ціною рівні нашим. А картопля, овочі для борщу, лимони, апельсини, маслини і деякі інші – удвічі дешевші, ніж у нас. І це за мінімальної пенсії турецьких старих, у перерахунку на гривні – 7000 гривень. Та ще, зауважу, йдеться про центральні магазини. А там, як відомо, завжди дорожче

І про пенсії

Ще раз повторю: мінімальна пенсія в Туреччині 2019 року – 1603 турецькі ліри або 7000 гривень. А комунальні витрати становлять не більше 20 доларів, тобто не більше 500 гривень. Зими там теплі, здебільшого 14-15 градусів узимку. Тож регулярне опалення в оселях не застосовується.

Таким чином пенсійних виплат старим вистачає не тільки на якісне харчування й цікаве дозвілля, а й на подорожі іншими країнами та якісні медичні послуги.

Потужна економіка Туреччини може забезпечити гідне життя людям похилого віку. А тепер згадаю: чи не українські «човники» кілька десятків років тому працювали на підйом турецької економіки? І навпаки, хвалькувата  патріотизмом країна із жалюгідною промисловістю і деградуючим банківським сектором заощаджує здебільшого на старих. Для порівняння: максимальний розмір пенсії в Туреччині не може перевищувати мінімальну більш як усемеро. Таку найвищу пенсію отримують тут колишні високопосадовці.  А в Україні співвідношення між мінімальною та максимальною пенсією різниться більш ніж у 50 разів. Але це ми самі дозволили!

Молоді забувають, що вони теж стануть хворими й немічними старими. Або вже за ці роки стали пенсіонерами і принижуються житловою субсидією. І терплять свавілля міськгазів і міськсвітел, живучи в бруді й спотикаючись та калічачись на розбитих тротуарах.

Тамара БОРОВИК, чернівчанка, пенсіонерка, голова правозахисної ГО «На грані» 

 

На знімку: Тамара Боровик: «Оце і є той рибний бутерброд. Смачно!»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *