Утилізація та переробка сміття – справа майже надприбуткова

Та на Буковині немає підприємців, які хотіли б нею займатися

На цьому наголосив Борис БАГЛЕЙ, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черівецькій області під час обговорення питань, розглянутих колегією, що стала підсумковою за минулий рік. І чи не тому вже багато десятиліть поспіль проблема твердих побутових відходів (ТВП) та діяльності сміттєзвалищ у містах і селах краю не сходить з порядку денного. Адже для вирішення цього питання вже неодноразово виділялися чималі кошти з екологічного фонду області та держави. Принаймні, про це звітувало попереднє керівництво держуправління. Втім, певний поступ почав спостерігатися і частина відходів уже переробляється.

Щорічно на Буковині утворюється 355,3 тис. т відходів, з яких на Чернівців припадає 176,8 тис. т, то переробляється, тобто потрапляє у повторний господарський оборот 104,3 тис. т.

Та, як наголосив керівник управління, практично в усіх районах області сміттєзвалища експлуатуються незадовільно. Найгірші наслідки від стихійних сміттєзвалищ уздовж потічків і річок.

Не треба, мабуть, казати, що весь цей непотріб потрапляє потім до питної води буковинців. Це відомо навіть школярам, але чомусь не керівникам місцевого самоврядуавння Путили, Сергіїв Путильського, Атак, Хотинського, де сміттєзвалище знаходиться у 150-метрах від Дністра, а також Остриці, Цуреня, Горбово, Мольниці Герцаївського районів. У цих селах хаотичні звалища відходів можна побачити вздовж Прута.

І хоча більшість сімттєзвалищ в області вже нарешті паспортизовані, та це не вирішує проблему. Бо значна частина з них чи то не погодила розташування зі службою геології, чи немає дозволів і лімітів на утвореня та розміщення відходів, чи не провела їх обвалування, що не відповідає природоохоронному законодавству тощо.

Одне слово, як зазначено в рішенні колегії «Про координацію природоохоронної роботи в Чернівецькій області», відкритими залишаються питання контролю за сміттєзвалищами, обліку утворення, переробки, знешкодження, утилізації та видалення відходів й їхня паспортизація. Крім того, вже давно треба було розробити схеми санітарного очищення населених пунктів та скласти і вести реєстр об’єктів утворення, переробки та утилізації відходів і реєстр місць їхнього видалення тощо.

Мушу сказати, що про ці проблеми від природоуправлінців особисто я вже чую два десятиліття поспіль. А змін на краще дуже мало – хіба що начальники змінюють одне одного… Втім, цього разу у роботі колегії взяли участь науковці – два відомих професора з біологічного факультету ЧНУ. Це вселяє певні надії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *