Єдиний податок: рахуємо по-новому

Як залучити місцеві громади до прийняття органами влади управлінських рішень і допомогти підприємцям у розрахунку єдиного податку? Адже логіка визначення ставок цього платежу невідома і посадовці можуть використовувати «дірки» в законодавстві на власний розсуд, тим самим поглиблюючи корупцію.

Відповідь на це питання дав проект «Просування громадських інтересів у сфері муніципальної податкової політики».

Завершений проект проводився в рамках більш масштабного – «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції «Гідна Україна», – розповідає керівник поекту В’ячеслав СОРОХОВСЬКИЙ. – Свідченням актуальності проблеми не лише для підприємців, але й для влади є широке залучення до співпраці і фінансового управління, і податкових органів, і Держкомпідприємництва, і громадських організацій.

Ми досконало вивчили законодавчу базу, провели громадські слухання та «круглі столи». Утворили також експертну групу фахівців-економістів для розробки принципово нової методики обчислення ставок єдиного та фіксованого податку. Наші пропозиції подані на розгляд міської ради, яка пообіцяла винести їх на сесію. Маємо сподівання на те, що від наступного року ставки єдиного та фіксованого податків визначатимуться згідно з нашими рекомендаціями.

— Прийняття нової методики актуальне ще й тому, що в Чернівецькій області нараховується майже 27 тис. підприємців, які працюють на єдиному та фіксованому податках, — додає Ігор КУХАРЧУК, партнер проекту, керівник Чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу. – Тобто, це кожен десятий житель Буковини, який повинен розуміти, за що і як саме він сплачує частину власного прибутку.

Результатами проекту вже зацікавилися в інших областях України, тому буковинці незабаром поділяться досвідом з колегами зі Львова та Вознесенська, після чого планується презентувати проект в інших регіонах.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *