Кануть у Лету МСЕКи – медично-експертні комісії…

       Реформування системи інвалідності в Україні розпочалося

Відповідаючи на запитання «Версій», міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав на пресконференції у Чернівцях про те, що невдовзі такого поняття, як МСЕК, в Україні не буде..

Чому «Версії» зацікавилися цією проблемою? Бо вже тривалий час відстежують цю тему і діяльність  мСЕК залишає багато білих, а точніше – чорних плям. Ще більше їх стало протягом останнього часу. Ось тільки одна історія з численних, оприлюднених вже нинішнього року в соціальних мережах. Її автор дав своїй розповіді красномовну назву (зауважу лише, що «Версії» трохи її скоротили):

                                                             «Мав інвалідність з дитинства, та МСЕК зцілила мене за 30 хвилин.

Ось приклад нової медичної реформи в дії. Маю  інвалідність з народження –   ДЦП (дитячий церебральний параліч) лівосторонній гімапарез.  До 18 років це була  інвалідність загального профілю без поділу на групи.

З  настанням 18 років мені встановили ІІІ групу інвалідності, яку продовжували щорічно, оскільки захворювання належить до тих, що не виліковується.

Та ситуація змінилася, коли я потрапив до Чернівецької загальнопрофільної МСЕК №1. Її лікарі, як з’ясувалося, вміють зцілювати навіть людину з діагнозом ДЦП.

До 2020 року включно я був на обліку в Коломиї. На перекомісії чернівецького загальнопрофільного  МСЕК №1  у 2021 році мені продовжили термін на рік. Але 2023 року відбулися неймовірні зміни.

Дана МСЕК, закривши очі на висновки ЛКК, невролога, які мене направили на МСЕК, і де чітко було зазначено діагноз та опис стану, а також повна історія хвороби з усіма виписками попередніх МСЕК, колегіально вирішила, що в мене немає жодних ознак інвалідності.

Як комісія дійшли до такого висновку, розповім далі, навівши наші діалоги. Отже,наша розмова виглядала приблизно так: 

– Ви вже завершили навчання?

– Так.

– Ви працюєте? Так?

– Та.к

– Чи створені умови для роботи?

– Так.

Потім лікар оглянув мене і сів за стіл писати висновок.  Відтак він звернувся до колег: «Ну що ж з ним  робити? Навчання завершив, працює..»

 Інша представниця  МСЕК сказала мені: «Ну ми вам не можемо продовжити інвалідність»

Попри шок я одразу запитав: «На основі чого ви робите такий висновок?»

Як на мене, відповідь представниці МСЕК була максимально абсурдна: «Ми вам продовжили інвалідність минулого разу на  2021-2022 роки, бо ви навчилися. А ми даємо інвалідність тільки на період навчання…»

Хіба це не абсурд? Як інвалідність може бути  пов’язана з навчанням?!  

Потім я їм кажу: «У мене є історія хвороби з дитинства, всі виписки з МСЕК,  висновок військової лікувальної комісії про мою непридатність до військової служби в мирний, та обмежену придатність у  військовий час за гр. ІІ ст.23(в) за захворюванням  центрально-нервової системи. Усе це є підтвердженням моєї інвалідності, тож  як ви мене можете визнати здоровим?»

Представник МСЕК: «Але  у вас не виявлено ознак інвалідності». І мене попросили вийти та дочекатися рішення комісії. Через годину я зайшов до канцелярії для отримання висновку і мені дали довідку про невизнання людиною з інвалідністю.

Тоді я попросив надати письмовий висновок мого огляду чи протокол, в якому є опис огляду, щоби  зрозуміти, як члени комісії прийняли таке рішення. Зрозуміло, що мені відмовили.

Отож я  пішов писати заяву про не згоду з рішенням комісії і в цей момент зайшла одна з членкинь МСЕК. Я  ще раз поцікавився, на яких засадах базується їхнє рішення? 

На що вона  відповіла: «У вас немає ознак інвалідності, ми вам видали довідку в якій це зазначено».

Після того я подав скаргу на гарячу лінію МОЗ.

Я знаю, що мій випадок непоодинокий. Більше того, впевнений, що таких сотні, а то, можливо, і тисячі. І це просто не допустимо і викликає розпач, лють і приниження.  Чому людина з інвалідністю повинна боротися з МСЕК та фактично доводити, що в неї є інвалідність, коли вона має право на інвалідність?  Виходить що МСЕК – це інституція по боротьбі з людьми з інвалідністю.

Публікуючи свою історію, хочу закликати людей з інвалідністю до двох речей:

По-перше, не бійтеся відстоювати свої права. Надавайте розголосу такому недбальству та зневажливому ставленню до вас з боку МСЕК.

По-друге, ДІЙТЕ!

а) Оскаржуйте та пишіть заяву на обласний рівень МСЕК.

б) Звертайтеся на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 60 20 19 зі скаргами.

в).Надавайте розголос своїм історіям у соціальних мережах.

Звертаюся також до Мінздоров’я, адже люди з інвалідністю не повинні відчувати зневагу, приниження до себе та виборювати для себе інвалідність, отримуючи  стрес.

Якщо таким є новий принцип роботи МСЕК у новій медреформі, то навіщо така МСЕК і така реформа?

Просив би також департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА звернути увагу на даний випадок».

Мультидисциплінарна реабілітаційна команда замість МСЕКів працюватиме в електронному режимі

Отож на запитання про МСЕК і скарги на цю службу, Віктор Ляшко заявив: «Реформу системи інвалідності не можна зробити за один день, бо є велика кількість різних нормативно-правових актів, які вже врегульовано і вони працюють. Але ми запустили цілу систему змін. Буде використовуватися міжнародний класифікатор функціонування. Торік  він став національним класифікатором. Мінекономіки на наше прохання його вже затвердило і верифікувало. Після цього почнуться реформи і МСЕКів, і системи інвалідності. Такого поняття, як МСЕК не залишиться в Україні, – наголосив очільник міністерства і продовжив. –  Буде створена мультидисциплінарна реабілітаційна команда, яка оцінюватиме стан пацієнта за міжнародним класифікатором функціонування. Все відбуватиметься в електронному режимі з автоматичною передачею даних до органів соціальної політики, які здійснюватимуть виплати», – пояснив посадовець.
Водночас міністр не вказав на час, коли можна очікувати реформування МСЕК.
– Це тривалий процес, – сказав Віктор Ляшко. – Давайте дочекаємося плану з орієнтовними термінами реалізації. Попри це очільник МОЗ сказав, що реабілітаційні відділення вже працюють в Україні  і там на цю нагальну справу виділяють по 33 600 гривень на кожного недужого. Зокрема вже на сьогодні за реабілітаційною справою законтрактовані 242 медичні заклади.

Людмила Чередарик

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *