Художник і на війні – художник: пише на стінах і полотнах прапорів…

Колажі із цих військових робіт Артура НОВІКОВА, художника із Краматорська , який уже 26 лютого захищав Україну у лавах ЗСУ, були представлені на його персональній виставці «Рідні барви 4.5.0», яка відкрилася вчора у Чернівецькому художньому музеї.

Із буковинським глядачем зустрілися не тільки роботи митця із Донеччини. На імпрезі були присутні його мати Наталя Горецька, колеги по роботі з Краматорської школи мистецтв №3, працівники Донецького художнього музею… У їхніх виступах чітко простежувалася думка, а, ймовірно, і внутрішньо-емоційне відчуття, що саме ця війна з’єднала нарешті український схід і український захід, розшматований колись як радянською пропагандою,  так і не завжди далекоглядними вчинками українських політиків.

Мати Артура Новікова Наталя Горецька, яка мешкає нині у Чернівцях, біля свого найулюбленішого натюрморта сина, в якому миле її серцю сонячне буяння  рідної для пані Наталі Херсонщини. 

Що таке рідні барви для художника Новікова? Погляньте на його картини і ви зрозумієте, що йдеться і про індустріальні краєвиди, що захоплюють величчю та… красою (саме так – красою!), і про вулиці рідного міста, квіти, степи, ліси, а також людей – близьких і зовсім незнайомих, а ще — про побратимів… Абревіатура ж із цифр 4.5.0 на слензі військових означає «все спокійно». Коли дивишся на потужних воїнів-козаків, зображених на полотнищах прапорів, у серці з’являється спокій і впевненість, що все буде добре, все буде Україна, бо є ті, що творять для нас 4.5.0.

Вигляд на Краматорський металургійний завод із залізничного вокзалу. 2018, ДВП, олія.

Напередодні виставки цей завод розбомбили. Тож його вигляд залишився лише на цій картині Артура Новікова .

 

Василь Стус – ще один син героїчної Донеччини. 

За словами Артура Новікова, образ поета і громадянина Стуса є його оберегом.

Малюнок на прапорі.

Пам’ятна зустріч на фронті художника зі співаком Святославом Вакарчуком.

Людмила Чередарик, світлини автора

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *