Живий нерв «Азову» – мандрівна виставка «Очі Маріуполя» – у Чернівцях


Учора біля обласного краєзнавчого музею на вул. О. Кобилянської, 28 чернівчани побачили мандрівну виставку «Очі Маріуполя», що складається із семи стендів. Авторка проєкту Анастасія Дмитрук виготовила фотостенди, присвячені воїнам АЗОВу, які тримали оборону Азовсталі протягом 86 днів. Мета виставки – підтримка полонених захисників Маріуполя, а також збір коштів на підтримку бригади АЗОВ НГУ.
Виставка вже побувала у Львові, Івано-Франківську та Мілані.
Водночас під такою ж назвою «Очі Маріуполя» вийшла й книга Анастасії Дмитрук, в якій зібрана понад сотня історій військових, які боронили місто… Кошти, зібрані від продажів, підуть, зокрема, у Фонд Асоціації родин захисників “Азовсталі” та будуть спрямовані на підтримку сімей, які втратили своїх Героїв під час оборони Маріуполя», – йдеться у повідомленні Укрінформу.

Анастасія Дмитрук із щойно виданим альбомом
У виданні зібрано багато фотографій, уривків з переписок та дзвінків, історій героїчних оборонців, а також малюнків, які присвячували їм кохані та митці з усієї країни, а також на вірші самої Анастасії.
Авторка книги підкреслила, що «ця книга – відбиток історії, що творилася у нас на очах, живий нерв, сплетений з телефонних розмов, які чули стіни зруйнованої «Азовсталі», з повідомлень, які надсилалися з оточеного гарнізону, з почуттів, застиглих у лініях малюнків коханих».
До слова, авторка книги Анастасія Дмитрук написала відомий вірш «Ніколи ми не будемо братами».
Трохи недавньої історії
Українські військові понад 86 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня 2022 року розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», що тривала кілька днів.
21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також десятьох іноземців, які воювали на боці Збройних сил України. Зокрема, з полону повернули захисників Маріуполя, серед яких командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, пресофіцер полку «Азов» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.
Ілюстрований литовський журнал VALSTYBĖ, який висвітлює політичні та економічні теми, назвав “Людьми 2022 року” оборонців Маріуполя і зокрема бійців полку “Азов”.
Інформзброя
Виставка ж подорожує світом, завдяки благодійникам з «Фонду родини Квятковських. Директор благодійної організації Євген Сапожніков розповів: «На фотостендах представлені світлини з самої книги. Це фотографії “азовців” та їхні листування з близькими, які зібрала авторка. Також тут є QR-коди, за якими можна задонатити на потреби бригади чи придбати книгу», — каже він.
Вартість української версії книги «Очі Маріуполя» — 800 гривень.
Організатори також створили окремий стенд у вигляді медичних нош, присвячений трагедії в Оленівській колонії. Євген Сапожніков пояснив, що на ньому написані імена військовополонених, убитих під час цього теракту.
Побачити виставку у Чернівцях можна упродовж наступних двох тижнів. Не пропустіть!
Вл.інф.
Фото Ігоря Константинюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *