Відкриття XXI Всеукраїнського фото-, кінофестивалю – «Осінні барви Буковини – 2024»

8 жовтня 2024-го у Палаці «Академічний» у Чернівцях відбулася церемонія відкриття XXI Всеукраїнського фото-, кінофестивалю «Осінні барви Буковини – 2024». Для Буковини він 21-й де факто, 2-й у статусі Всеукраїнського, затвердженого у плані заходів Міністерства освіти і науки України.

Фестиваль поєднує два мистецтва – фотографію та кіно, які дозволяють нам подивитися на світ під іншим кутом. Майбутні актори, режисери, фотожурналісти, відеооператори, звукорежисери – вихованці дитячих фото- та кіностудій з різних куточків України з’їхалися до столиці Буковини, щоб продемонструвати свої таланти.

Привітали та нагородили за найкращі роботи конкурсу Оксана Гринюк – заступниця директорки Департаменту освіти і науки ЧОВА; Юрій Ріпенко – Заслужений працівник культури України, член Національної спілки кінематографістів України, офіційний представник від України на Міжнародних кінофестивалях «UNICA»; Володимир Дягілев – голова ГО “Харківська Асоціація дитячої екранної творчості “Дитятко”, засновник та керівник проєкту “Діти міс Сапсан”; Володимир Войтенко – голова журі в номінації «Кінороботи», головний редактор часопису “Кіно-коло”; Ірина Левіна – завідувачка відділу STEM-освіти Українського державного центру позашкільної освіти та Петро Плешко – директор Комунального закладу “Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді”.

Цьогоріч у Фестивалі взяли участь команди юних фото- та кіноаматорів з 77 закладів системи освіти, культури та просто аматори з 22 областей України. На розгляд професійного журі фестивалю було подано понад 700 фоторобіт у 9 жанрах і 179 кіноробіт у 6 жанрах за трьома віковими категоріями.

Ірина Чернега, член оргкомітету фестивалю «Осінні барви Буковини», заступник директора з навчально-виховної роботи Чернівецького ОЦНТТУМ, зазначила, що Всеукраїнський відкритий фото-, кінофестиваль «Осінні барви Буковини» проводиться з метою відродження та розвитку фото-, кіноаматорства в Україні, згуртування талановитої та ініціативної молоді, розвитку дитячої фото- та кінотворчості.

На жаль, війна внесла корективи у всі плани і життя українців. Третій рік поспіль наша країна щодня зазнає серйозних руйнувань, людські жертви. Наша зустріч сьогодні стала можливою завдяки героїчним зусиллям Збройних Сил Украъни. Сьогодні кожен наш подих, кожен мирний день – це заслуга героїв, які своїм життям і відвагою тримають на своїх плечах свободу та незалежність України. Хвилиною мовчання учасники заходу  вшанували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

У боротьбі за свободу України на передовій стоять не лише солдати, але й медійники: журналісти, фотографи, режисери. Від початку повномасштабного вторгнення в Україні загинули щонайменше понад 80 медійників і кінематографістів… Учасники кінофестивалю переглянули  фільм українського кінорежисера В’ячеслава Бігуна “Остання зйомка”. Цей фільм отримав бронзову медаль на Міжнародному фестивалі аматорського кіно “УНІКА 2024”.

Особливу увагу заслуговує факт, що Всеукраїнський фото-, кінофестиваль «Осінні барви Буковини» ГО «Медіастудія «AIDA» отримав ексклюзивне право формувати програму аматорських фільмів, які будуть представляти Україну на щорічному Міжнародному фестивалі аматорського кіно «UNICA». Інна Плотнікова є головою ГО ” Медіастудії “АІДА”, методист КЗ ЧОЦНТТУ, керівник “Медіастудії “AIDA” Чернівецького ОЦНТТУМ.

За результатами роботи, журі визначило двох володарів Гран-прі Фестивалю.

Гран-прі в номінації “Кінороботи” отримали Олександра Мала та Катерина Нікітенко, за найкращий документальний фільм “З ланцюга випав дім”, м. Дніпро.

Гран-прі в номінації фотороботи отримав Захар Задерецький, вихованець фотостудії “Безкінечність” Центру НТТ Львівської міської ради.

Мистецтво фотографії унікальне тим, що воно дозволяє стирати межі реального і уявного.  Кожна фотографія – це не прсто знімок, це бачення автора, його особисте сприйняття світу.

Щиро дякуємо гурту “Рута” вокального гуртка “Вікторія” та колективу сучасного танцю “Кредо” Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини» за виступи у програмі відкриття Фестивалю.

Член журі в номінації “Кінороботи”, кінознавець, засновником проєкту КіноКоло Володимир Войтенко привітав учасників Фестивалю. «Кіно-Коло» — профільне видання про українське кіно та кіновиробництво. Журнал виходив у світ 11 років, протягом 1997-2008-их років. Після 14-річної паузи, новий номер журналу «Кіно-Коло» відновлює свою роботу в друкованому та онлайн форматі. 

Фотографію ми любимо за магію. За можливість відчувати емоції через світло, тіні, кольори, зупинити найщасливішу або горезвісну мить і навіть утримати людей, яких вже немає поруч з нами в житті…

2024-й ЮНЕСКО оголосила роком Сергія Параджанова. Фестиваль «Осінні барви Буковини» 2024 присвячений памʼяті відомого кінорежисера Сергія Параджанова.

“Не прогавити прекрасне”. Спеціальний приз журі за “Найкращий репортаж”. Автор: Тетяна С.

Фестиваль – це цікаве спілкування!

Фестиваль – це нові друзі!

Фестиваль – це стимул працювати і підтримувати і розвивати нашу українську медіапродукцію! Переможці   Фестивпалю у ріних номінаціях за посиланням – «Осінні барви Буковини – 2024»…

Вітаємо переможців з  нагородами та бажаємо успіхів у бліц-конкурсі фестивалю! Попереду багато нових досягнень і відкриттів у світі творчості!  Фестиваль продовжується у Вижниці – Дякуємо, Барви – 2024… До зустрічі, «Осінні барви Буковини» – 2025!

©Тетяна Спориніна, фото автора

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *