Тетяна МОНТЯН: «Свині не хочуть залишати корито»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Чернівцях у рамках проекту «Dzestratalks» виступила відома правозахисниця й громадська діячка Тетяна МОНТЯН.

Проект-лекторій «Dzestratalks» – четвертий після кіноклубу «Картон», музичного відеоклубу (саме так!) «Три чверті» та Вуличного університету в Чернівцях, що започатковані групою «DZESTRA» за підтримки «FoundationforInternationalSolidarity» та «BorderlandFoundation».

Буковинське слівце «Дзестра» означає «Посаг, придане», в широкому розумінні – набуток народу, суспільства.

Нинішній проект створений для публічних лекцій, дискусій та культурного діалогу між ініціативними членами суспільства. Як наголосив один із засновників (а може, й головний стрижень проекту) уже відомий нам за кіноклубом «Картон» Жан Побе, звертаються вони зі своїми проектами перш за все до молоді.

Саме до молоді  зверталася і гостя проекту, відома правозахисниця й громадська діячка Тетяна МОНТЯН із лекцією «Проблеми місцевого самоврядування в Україні». Відтак майже не відчутна була її звичайна різкість у висловах.

Головний посил її виступу – необхідність усім нам усвідомити, що конституційна норма про те, що народ є носієм влади в Україні, не повинна залишатися чимсь на кшталт «архітектурної прикраси». А наповнювати її справжнім змістом повинні ми самі, на кожному рівні – і, перш за все, з рівня розпорядження майном територіальної громади. Наразі, поки ще не сплив підйом після Революції гідності, варто усвідомити, що власниками і розпорядниками майна держави й кожної територіальної громади є саме ми, народ України, а місцеве самоврядування має розвиватися як обраний громадою менеджмент для грамотного розпорядження цим майном, а не для чергового дерибану по різних кишенях. Грамотний і послідовний юрист, Тетяна Монтян визначила й прогалини у правовому полі цієї проблеми: немає чіткого поняття, хто саме може бути членом територіальної громади, немає точного переліку територіального майна. Скажімо у Києві, як зауважила лекторка, лише 3% майна чітко визначене за приналежністю, а решта 97% «гуляють на волі», відкриті для  привласнення. На місцевих рівнях, впевнена пані Тетяна, справи ще гірше.

А таку норму, як призначення місцевих виборів і референдумів рішенням Верховної Ради право захисниця вважає ненормальною, адже саме через неї, як ми знаємо, Чернівці три роки жили без легітимного очільника-мера.  І корінь усіх цих правових недолугостей – саме у майнових питаннях: як висловилася пані Тетяна, «Свині не хочуть залишати корито».

І нехай на лекцію прийшли тільки 40 чернівчан, та є сподівання, завершила Тетяна МОНТЯН, що кількість людей в Україні, чия «хата не з краю», зростатиме.

Лариса ХОМИЧ, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *