Пасажири підтримують вимогу депутата облради, яка захищає їх від здирництва перевізника. Говорять люди

Повертаючись до надрукованого

Мешканці с. Кам’яна вимагають приведення до законної норми тарифів на приміські пасажирські перевезення з Чернівців до свого села
Їх підтримала Світлана Фочук, депутат облради (фракція «За Батьківщину»), до якої односельці звернулися по допомогу. («Версії» про це написали у ч. 29 за 23 липня ц.р.) Депутатка вимагає проведення нового конкурсу на перевізницький маршрут, а на цей період – можливості знайти тимчасового перевізника на маршрут. Бо скарги на перевізника – ПП «Багіра» – численні: частина автобусів – переобладнані на пасажирські з вантажних, квитків за проїзд водії не видають, пільговиків возять за повну плату, ціноутворенням займаються на власний розсуд, кінцеву зупинку визначили в забороненому правилами дорожнього руху місці.
mickrobusi_text
– Головне, чого вимагають мешканці Кам’яної, і це зафіксовано протоколом зборів села, – приведення до норм тарифів за перевезення, – каже Світлана Фочук. – Плутанина в документах дозволяє перевізнику завищувати ціну на проїзд. З пасажирів беруть плату як за проїзд більше 10 км, хоча насправді кілометраж менший. І йдеться не про копійки. Проїзд до 10 км має коштувати, згідно з тарифною сіткою, 3,75 грн., а платять кам’янчани – 7 грн. незалежно від місця висадки! 3 гривні переплати на одну особу щодня тільки в один кінець – це 350-450 грн. на одну родину з 4-х осіб, яка кожного робочого дня дістається до міста на роботу чи на навчання. У сьогоднішній скрутний час це чимала сума для сім’ї.
На депутатське звернення замовник перевезень – Чернівецька ОДА – уже провела комісійне обстеження відрізку шляху маршруту «Чернівці – Кам’яна» з метою визначення кілометражу.
Через розбіжності у кілометражі, управління інфраструктури ОДА обіцяє провести повторне комісійне обстеження дороги. Також замовник перевезень до наступного конкурсу, який планується уже у вересні цього року, зобов’язався внести зміни до паспорту маршруту і визначити місця додаткових зупинок, окрім існуючих. На вересневому конкурсі перевізників на цей маршрут особливу увагу звертатимуть на ціну для пасажира.
ГОВОРЯТЬ ЛЮДИ:
«Депутат Світлана Фочук захищає громаду с. Кам’яна»
Ольга ГІДОРА:
– Питання до перевізника виникло давно. Насамперед воно стосується ціни на перевезення, і особливо гостро стоїть перед тими, хто їздить до міста на роботу чи на навчання. Ціна зависока, особливо зважаючи на те, що цей відрізок дороги дуже якісний. Друге, до чого мають претензії мої односельчани – це зупинки. Добре, що з Чернівців маршрутка від’їжджає майже від базару, але ж зупинки ні на початку маршруту, ні в кінці не облаштовані. У вихідні перевізник регулярно не дотримується графіка, увечері закінчує роботу завчасно. Пенсіонери скаржаться і на те, що водії їм грублять, відмовляються обслуговувати пільговиків. Все так і є. І депутата Світлану Фочук, яка відгукнулася на звернення людей, підтримуємо».

Михайло ЖИТАРЮК:
– Депутат Світлана Фочук цілком права, ми вдячні їй, бо вона вступилася за село, добивається справедливості, а нам більше нема куди звернутися.
У моїй родині четверо людей доїжджають щодня до міста. Я працюю у вагонному депо – до речі, містом туди дістаюся маршруткою №10, яка належить тому ж перевізнику, і відзначаю, що ті маршрутки також погано ходять. Дружина працює в місті у школі, син – студент-теолог, дочка також поступила на навчання. Як нам тягнути ці завищені тарифи? Я все розумію – і що пальне дороге, і запчастини. Але хто ж нас зрозуміє? Чому ми маємо переплачувати? Хай буде так, як має бути згідно з законами і правилами. А то в нас на папері одне, а в житті – інше. А ось свіжий приклад. Учора жінка була в місті, годину чекала на маршрутку: як пояснив водій – «другий поламався». Люди обурені. А перевізник опирається всіляко – боїться рейс втратити, бо він вигідний. А тепер ще й порахуйте:вартість проїзду від Чернівців до Сторожинця – 12,5 грн. Між цими двома точками є с. Кам’яна. Від Кам’яної до Сторожинця сплачуємо 9 грн. Виходить, що від Кам’яної до Чернівців – 3,5? Чому ж ми тоді платимо 7 гривеннь?

Марія ГІДОРА:
– Однозначно депутат Світлана Фочук права. Тим паче, вона діє за нашим проханням. Я сама багато років добивалася приведення тарифів до норми, але безрезультатно. Мені надходили лише формальні відписки. Що казати – проста людина не знає, куди стукати… Тож десятки і навіть сотні людей щодня продовжують переплачувати за проїзд. Світлана ж відстоює інтереси сільчан, задіюючи важелі депутатського впливу. Ми розуміли, що кінцева зупинка в селі розташована в неналежному місці (там це заборонено дорожньою розміткою), і що кілометраж завищений саме для того, щоби підвищити ціни за проїзд. Але перевізник до простих людей не прислухався…

Людмила КУЧЕРЕЖКО:
– Перевізник стверджує, що всі ці роки не було до неї зауважень, тому ми всі й мовчали. Але це не правда, бо газета «Версії» писала вже про конфлікт «Багіри» з мешканцями Сторожинецького району, здається, з великокучурівцями. Та й ми усвідомлювали, що насправді нас весь час обманювали. Перевізник кілометраж завищує та ще й людей обманює, кажучи що нібито активісти хочуть перенести зупинку з кінця села до центру. Це чистої води брехня, бо ми тільки вимагаємо тих тарифів, які зазначені в тарифній сітці. І маємо на це всі підстави. Шкода лише, що у нашому селі є люди, які дбають лише за себе. Вони бояться втратити свої заробітки, бо дають свої автобуси саме цьому перевізнику. Тож і вносять розбрат між односельчанами.
Натомість дуже поважаємо депутатку Фочук, яка вступилася за своїх земляків. І, сподіваюся, наведе-таки порядок.
Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *