Українців очікує подорожчання побутової техніки

В Україні заборонять продавати техніку, яка не відповідає вимогам екодизайну. На неї доведеться отримувати нові сертифікати. Через це ціни на побутову техніку зростуть.

Конкретні вимоги прописуватимуть для кожної окремої групи товарів. Гаджети і дрібну електроніку вони не зачіпатимуть, йдеться у постанові Кабміну від 3 жовтня, пише ubr.ua.

Нові вимоги повинні враховуватися при продажу великої побутової техніки та заводського обладнання.

“Держенергоефективності розробило допоміжні регламенти для окремих типів продукції. Першим приймуть пакет регламентів для котлів, генераторів. Також розроблені аналогічні регламенти для холодильників, пилососів, пральних і посудомийних машин та іншої великої техніки. Подати на затвердження все планують до кінця 2018 року”, – говорить координатор комітету побутової електротехніки Європейської бізнес асоціації Вікторія Куликова.

Відповідно до еко-дизайну вимоги можуть встановлюватися до максимального споживання електрики телевізорами, максимальної потужності двигуна пилососа, мінімального індексу енергоефективності пральної машини чи норм споживання води посудомийною машиною.

Після прийняття нових норм, буде неможливо продати вроздріб товар, що не відповідає новим вимогам. Водночас кожен регламент передбачає перехідний період, протягом якого можна реалізувати товар, який не відповідає вимогам еко-дизайну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *