Мають по 3 іномарки, а катаються на службових автах, – журналісти проаналізували використання автопарку Верховної Ради

Закон “Про статус народного депутата” передбачає право нардепів на транспортне забезпечення “для вирішення питань, пов’язаних із здійсненням депутатських повноважень у межах міста Києва”, пише газета Експрес. А відповідно до Положення про порядок закріплення та використання автомобілів ВРУ, їм встановлено часовий ліміт на поїздки — 25 годин на місяць.

Найчастіше службову автівку замовляв мажоритарник із Запорізької області, представник “Опозиційного блоку” Євген Балицький. Він катався 18 разів, у ліміт вклався — 24 години 50 хвилин. Зауважимо, що пан Балицький вказав у декларації за останній рік три автомобілі, Mercedes Benz 2008 року випуску належить безпосередньо нардепові.

“Я живу в Мелітополі, за 700 кілометрів від Києва, — пояснює нам Євген Балицький. — У своєму окрузі використовую власну машину. А у Києві транспортного засобу не маю. Тому пересуваюся автівками ВР — на теле-, радіоефіри, до міністерств, із залізничного вокзалу до аеропорту “Бориспіль”. Буває, користуюся у службових справах машинами знайомих. Маршрутками й метро, скажу відверто, не їжджу”.

Позафракційний депутат Юрій Левченко наїздив 23 години 30 хвилин, скориставшись службовим транспортом 14 разів за місяць. “Я не маю власного автомобіля, — запевняє нардеп. — Машинами парламенту користуюся лише у службових справах. Жодного разу на гулянки чи кудись іще не їздив”.

Представниця “Батьківщини” Альона Шкрум службовими автівками за останній місяць літа встигла скористатися 17 разів (час експлуатації — 19 годин 15 хвилин). У декларації вона вказала авто Tоyota RAV4 2014 року випуску — але зареєстроване на чоловіка. “Я своєї машини не маю, — каже депутатка. — А чоловік у службових справах возити мене не може — працює на декількох роботах. Тому я змушена послуговуватися машинами Верховної Ради”.

Відомий спортсмен Денис Силантьєв, що представляє Радикальну партію Олега Ляшка, вісім разів замовляв службові машини (наїздив 5 годин 20 хвилин). “Я своєї машини не маю, — каже нам. — Автомобіль належить дружині”. У його декларації вказано Subaru Legacy 2011 року випуску.

Депутат переконує, що в серпні, хоч і мав відпустку, службових справ не бракувало. “Надійшло багато звернень від виборців, зустрічався із представниками міністерств, — каже Силантьєв. — Був в Україні і працював тут”.

Серед тих, кому знадобився парламентський автомобіль (щоправда, лише на годину), — і член фракції “БПП” Геннадій Чекіта, що задекларував готівкою 1,95 мільйона доларів, 450 тисяч євро і 423,6 тисячі гривень! “Службовим авто, мабуть, пересувався від парламенту на Грушевського до будівлі комітету економічної політики, що на Великій Житомирській, — пояснює нардеп. — Хвилин 40 на дорогу туди, потім машина трохи зачекала, поки попрацював із документами, і назад до парламенту”.

А загалом, уявіть собі, протягом місяця народні обранці мають право їздити коштом платників податків понад 11 тисяч годин!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *