ДИВІДЕНДИ ВІД ДЕПУТАТСТВА, АБО ПРО КОГО ДБАЄ МІСТО

Хто є хто у Чернівецькій міській раді

Якщо ви, шановні чернівчани, ще сподіваються, що депутати дбають за вас, то ви глибоко помиляєтеся. Насправді – це ви дбаєте про їхнє фінансове і матеріальне благополуччя. Бо як тільки став депутатам – отримав квартиру, машину, землю, посаду …

Ми вже познайомили вас зі статками депутатів обласної ради. На черзі – депутати Чернівецької міської ради. І вам залишиться тільки зробити висновки про те, скільки грошей побачать наші дороги, будинки, дитячі майданчики, поліклініки та школи…

Комісія з питань бюджету і фінансів

yakimchuk

Комісію з бюджету та фінансів очолює №1 від блоку Петра Порошенка на місцевих виборах –2014,  професор кафедри публічного права ЧНУ ім. Ю. Федьковича, професор кафедри фінансового права КНУ ім. Т. Шевченка, доктор юридичних наук, дружина прокурора Чернівецької області Наталія ЯКИМЧУК (у дівоцтві – Солонська). До слова, чоловік п. Наталі був колись її викладачем у ЧНУ. Доктором наук п. Наталія стала у 36, нині є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертаційних досліджень і здійснює наукове керівництво аспірантами та докторантами (а це, щоб ви знали, стабільні тисячі доларів, у юристів – навіть десятки тисяч доларів). Майстер спорту зі стрільби з лука (учениця відомого тренера Анатолія Єгорова).

Депутатка має 4-х сестер, сина Володимира – студента юрфаку (а які у нього варіанти при таких батьках?) і доньку-школярку Олену. Матеріальні статки сім’ї цілком пристойні, як і годиться родині прокурора. Удвох із чоловіком депутатка заробила торік майже півмільйона гривень. Родина має гектар землі (Київська область, Вишгородський район, Хотенівська сільська рада), квартиру в Києві на 110 квадратів на вул. Лебедєва-Кумача, 125-метрову квартиру в Чернівцях на вул. Щербанюка і гараж за тією ж адресою.  У гаражі – «Volkswagen Passat» CC і «Mercedes-Benz» GL 320.

Гучних скандалів за пані Якимчук не спостерігалося. Чого не скажеш про більшість її колег з комісії, найвідомішими поміж яких є «невловимий Джо» – Ростислав Білик і «смотрящий», як його охрестили журналісти, Василь Продан.

 

 

rostislav-bilik

«Біглий» Ростислав БІЛИК нещодавно повернувся чи то з Ізраїлю, чи то з Італії, чи то з інших

теплих країв, допоки його кримінальна справа «висіла у повітрі» (ля тих, хто геть не в темі: Білика упіймали на підкупі виборців на своїй же виборчій дільниці – у студентських гуртожитках ЧНУ. Студентів, які були лише гвинтиками в цій схемі, посадили на 3 роки, а сам Білик оперативно «злиняв» із Чернівців). Тим не менше, його визнали чинним депутатом міської ради (хоча на жодному із засідань він не був), а згодом «питання порішали» і прокуратура Києва закрила справу Білика, зробивши його справді «білим і пухнастим». Скільки це коштувало Білику, знати не можемо, та й декларація про його доходи за 2015 рік не оприлюднена. Тож ознайомлю читачів, так би мовити, із, штрихами до біографії.

Далекого 2000-го Білик закінчив економічний факультет ЧНУ і залишився там працювати на кафедрі економічної теорії та менеджменту. 2008-го захистив кандидатську дисертацію під керівництвом Валерія Кириловича Євдокименка. Дисертація його називалася «Стратегія використання природо-ресурсного потенціалу Карпатського регіону в контексті перспектив його сталого розвитку», але великої користі вітчизняній економіці не принесла (ну то таке, не в нього одного). На момент «линьки» з країни навчався в докторантурі. Сайт ЧНУ пише, що людина за свою трудову діяльність «натворила» 95 наукових праць. Серед них я знайшов аж зовсім цікаві:

Радько М.М., Воробйов О.О., Мединський С.В., Бєлих С.І., Магаляс В.М., Білик Р.Р. Науково-дослідна робота у фізичній культурі та спорті. – Чернівці, 2004.–156 с. (Рекомендовано Міністерством оборони України); Воробйов О.О., Романів Л.В., Ячнюк І.О., Ячнюк Ю.Б., Марценяк І.В., Білик Р.Р. Відновлювальні засоби працездатності у фізичній культурі і спорті: Підручник. Вид. 2-ге, змінене і доповнене. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2008. – 432 с. (Рекомендовано Міністерством оборони України.). Ну знається людина на фізкультурі – аж так, що Міноборони рекомендує!

За декларацією-2014, Ростислав Білик заробив лише 50 тис. 687 грн, а його дружина (теж працює в університеті) – 48 тис. 150 грн. На ці гроші вони утримують 2-х малолітніх дітей і чималенько майна. На Білику – земля в Михальчі (6 соток) та квартира на вул. Руданського, 20 (1/4 спільної власності). На дружині – земля у Чернівцях і в Миговому (6,5 і 20 соток), квартира в Чернівцях (120 м, 1/5 спільної власності). Родина має 3 авта – «Лексус RX», «Ауді А6» та «КамАЗ-52213». Останні 2 придбані того ж таки 2014-го відповідно за 130 та 30 тис. грн (нагадаємо, удвох подружжя заробило за рік лише неповні 100 тис. грн). Ще 200 тис. грн. лежить на депозиті в банку.

Звідки гроші, запитаєте? Все дуже просто, якщо врахувати, що в декларації зазначена не вся власність Білика. Усе місто знає про фірму «Карат» (заводик з виробництва цегли). Не  переказуватиму деталі переписування бізнесу від родича до родича, але станом на сьогодні засновницями фірми є дружина Білика й така собі Лариса Осадчук, а керівницею – Лідія Осадчук (родичі Біликової дружини). Сам же Білик із партнером Володимиром Круглим є власниками сільськогосподарського ТзОВ «Дружба-1», розташованого в с. Хряцька на Герцаївщині.

Ще одним випускником економічного факультету ЧНУ є «смотрящий» Василь ПРОДАН, чоловік народної депутатки від БПП Оксани Продан, із якою вони разом навчалися.

vasil-prodan

Одногрупники згадують, що дізнавшись про весілля красуні і розумниці Оксани і «просто Васі», який не хапав зірок з неба, були приголомшені. Однак, Оксана, як бачимо, не прогадала.

Нині Василь Продан – одна з ключових фігур у політичному пасьянсі Чернівців, негласний керівник партії «Рідне місто», батько двох доньок Ірини і Марини, та ще й до всього – мільйонер.

Доходи Василя Продана за 2015 рік – 1 млн 4 тис. 861 грн. Дружини – 77 тис. 157 грн (мало, як на нардепа…). Для порівняння: 2014-го Продан задекларував 994 тис. грн, а дружина  – 173 тис. грн. Василь Продан має три квартири в Києві (123, 117 і 193 квадрати) та 136-метрову квартиру в Чернівцях на вул. Полтавській.  До речі, 193-метрова квартира в Києві придбана вочевидь 2015-го, бо в декларації 2014-го її немає. А от витрати на придбання нового помешкання Василь Сафронович не зазначив. Ще 2 квартири в Чернівцях, на вул. Стасюка та Шкіля, записані на Оксану Продан (32 і 85 кв.м). З транспортних засобів у Продана задекларовані 2 авта «Тойота». В ОТР-банку Василь Продан тримає 86 846 грн, ще майже 374 тис. грн – внески до статутних фондів підприємств. Оксана Продан також передала в управління ще аж 1 млн 516 тис. грн таких же внесків.

Офіційно Василь Продан є співвласником двох фірм: «Укртранс-Буковина» та «Укртранс- Чернівці», зареєстрованих на 3-му провулку Тореза у Чернівцях. Неофіційно його пов’язують також із місцевими телеканалами «Чернівецький промінь» і «Місто» та інтернет-виданням «Чернівці-Таймс». Крім того, сестра Василя Продана є власницею ринку на вул. Зеленій.

maksimyuk

Аби закінчити із БПП і «Рідним містом», згадаю ще один цікавий персонаж з цієї комісії  – Василя МАКСИМЮКА, депутата від БПП «Солідарність». Певний час виконував обов’язки  директора Калинівського ринку. Кум Віталія Михайлішина. Власник ресторану й карусельок у парку «Жовтневому». Серед «гострих» моментів біографії – участь у миротворчій операції в Югославії та поранення в АТО. Максимюк – власник фірм ПП «Агро-бізнес» (Чернівці, Головна, 141) і ТОВ «Агробуксад» (Київ, вул. Воровського,17). До речі, директором «Агробуксаду» є колишній гравець чернівецької «Буковини» Олег Керстенюк. За ним числяться також 2 київські фірми – «Інокс» та ТзОВ «Глобалбізнесгруп Gmbh» (таємничі німецькі літери розшифровуються як ТОВ – товариство з обмеженою відповідальністю), а також (увага!) ТОВ «Термінал авіації цивільного призначення». Офіційно Василь Максимюк нібито не має жодного стосунку до цих фірм, а реально?

Потребує більш детального дослідження й історія з мікроринком «БУКОВИНСЬКИЙ» і  ТзОВ «НАДІНА ЛТД» (Чернівці, вул. Стеценка, 8). Тут Василь Максимюк був і засновником – і головою ліквідаційної комісії. Оскільки сам ринок стоїть і досі, очевидно, що  й фінансові потоки і далі течуть до кишень підприємця.

Дружина депутата – приватний підприємець Максимюк Світлана Володимирівна. Подружжя має двох дітей – Владислава та Єлизавету.

Декларації Василя Максимюка за 2015 рік немає, а у 2014-му родина жила на 194 тис. грн. У власності подружжя земельна ділянка (14,7 сотки ) і будинок (256 квадратів) у Годилові, авто «Kia Sportage», 500 тис. грн вкладів у банках, 174 тис. грн – внесків до статутного фонду.

muntyan

«Батьківщину» в бюджетній комісії представляє 26-річний син голови облради Артур МУНТЯН,  директор ТзОВ «Чернівецькі хлібо-булочні вироби» (Чернівці, вул. Одеська, 1А). Подейкують, що саме тут печуть усі торти, тістечка і хлібчики, які голова облради щедро презентує на будь-яких урочистих дійствах.

У 20-14-му сім’я Артура Мунтяна (він, дружина і мала дитина) жили на… 30 тис. 340 грн. Мунтян-молодший задекларував 9,3 сотки землі в Годилові та гектар у Дубівцях. Того ж таки 2014-го придбані 2 вантажні «Мерседеси» (це за 30 тисяч доходу!).

У 2015-му у подружжя народилася ще одна дитина, і вже вчотирьох вони живуть на… 43 тис. 845 грн (якось непристойно мало заробляє директор хлібозаводу, ну просто соромно таке в декларації писати… ) та ще 19 тис., отримані дружиною. Та чудеса тривають! У декларації виникає квартира у Чернівцях на 82 кв. м і 300 тис. грн внесків до статутного фонду підприємства. У податкової жодних питань – як і у випадках із попередніми героями – не виникло…

 

 

 

 

burega3

Найбіднішим у цій комісії виявився (зараз вам стане смішно) екс-голова Садгірської райради, «батьківщинець»  Юрій БУРЕГА. Його родина – дружина Наталія (вчитель математики ЗОШ №38), син і донька живуть у 85-метровій квартирі на вул. Південно-Кільцевій. 2014-го і 2015-го сукупні доходи сім’ї становили майже 200 тис. грн. щороку. Подружжя має 2 авта – «Ауді-80» і «БМВ-324» (проданий за дорученням),

 

Останні 2 цікавих персонажі цієї компанії теж не пасуть задніх у справі примноження своїх статків.

 

 

yarinich

«Народний контроль» у фінансовій комісії представляє… лікар-уролог, заступник головного лікаря приватного медичного центру «Моя сім’я» Михайло ЯРИНИЧ. За 2014 рік дохід Яринича становив 343,5 тис. грн, дружини (з якою він разом вчився в медичному) – 96, 330 тис. грн. У власності 12,5 сотки землі у Тячеві (Закарпаття) та 9,38 сотки в Чернівцях. І 14,86 кв. м –  квартира у м. Ковософиці (Закарпаття) та авто «Мерседес».

Уже 2015-року доходи Яринича зростають утричі – 928 тис. 810 грн, а до майна додається квартира у Чернівцях – 48 кв. м.

Звідки ж такі статки у молодого лікаря? Усе дуже просто. На Закарпатті, виявляється, теж є село Новоселиця. А в ньому – лікарня, де головним лікарем працює мати пана Яринича, Марія. Там же начальником відділу охорони здоров’я РДА працює… – правильно! –  батько Яринича, Федір Михайлович. Але й це ще не все. На сайті transkarpatia.net ми знайшли інформацію про те, що в селі Велика Уголька та селі Новоселиця Марія та Федір Яриничі  на останніх місцевих виборах скупали голоси для партії Віктора Балоги «Єдиний центр» (http://transkarpatia.net/transcarpathia/crime/54120-oprilyudneno-spisok-skupschikv-golosv-po-tyachvskomu-rayon.html. До речі, Федору Яриничу таки вдалося стати депутатом Закарпатської облради, де він і засідає разом зі своїм партійним босом Віктором Балогою.

 

Та от кому дійсно «щастя привалило» від депутатства, так це «самопомічівцю» БОГДАНУ КОВАЛЮКУ.

kovalyuk

33-річний кандидат економічних наук з кафедри економіки підприємства та управління персоналом (економічний факультет у нас нині у фаворі), член наглядової ради Чернівецької обласної організації Асоціації платників податків України 2014-го з дружиною і сином жили на скромних 53 тисячі зарплати глави сімейства і (ха-ха) 1040 грн дружини. Натомість родина мала майже 2 га землі, будинок –  на 32 квадрати і ще майже 28 квадратів дачі.  Додайте авто – «Peugeot Partner» – і 100 тис. грн внесків до статутного фонду. На рідній Заставнівщині Богдан Ковалюк  і донині є зареєстрованим як приватний підприємець села Вікно (роздрібна торгівля).

Однак недарма партія, від якої йшов Ковалюк, називається «Самопоміч». 2015-го депутат «самопоміг» собі в усьому. В сім’ї народилася донька і вчотирьох вони живуть уже на 102 тис. 289 грн зарплати Ковалюка та… 358 тис. 326 грн дружини (яка до декрету заробляла аж 1040 грн!) Придбані 2 земельні ділянки в Мамаївцях (77,37 і 7,52 сотки) відповідно за 720 427 та 70 026 грн, а також інша нерухомість у Мамаївцях (16,83 сотки за 526 968 грн). З’явився незадекларований 2014-го дачний будинок у селі Мусорівка (27, 9 кв. м).

У дружини виникла земля у Вікні –  майже 2 гектари – та ще 13, 5 тис. грн. у банку.

На утримання всього цього майна депутат витратив 8949 грн (для нього, мабуть, діють персональні ставки і тарифи), а інші його витрати становили 640 тис. грн. Усе майно депутата перебуває на Заставнівщині мабуть тому, що там його батько, колишній депутат і чиновник облради, обіймає певні посади.

Отже, при доході родини майже 400 тис., витрати на придбання та утримання майна становили майже півтора мільйона! І насамкінець: того ж 2015-го Богдан Ковалюк став… керівником ПАТ «ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ЦЕГЕЛЬНИЙ ЗАВОД №1»

Спеціально для «Версій» – убитий реальністю ІВАН ДУПА

(далі буде).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *