Чим потішать або спантеличать законодавчі новації 2020 року?

 
 
Депутатська недоторканність. Законопроєкт про неї ухвалили ще у вересні 2019-го.
Авторам законопроєкту закидали саботаж зняття недоторканності з депутатів через те, що рішення про початок провадження може ухвалювати тільки генпрокурор. Відповідно до закону, депутати не несуть відповідальності за голосування та політичні висловлювання у Раді, окрім образ і наклепів, і додали «а також під час виконання депутатських повноважень», що дехто трактує як відновлення недоторканності. Автори таке тлумачення відкидають: генпрокурор не може, а мусить починати провадження, якщо депутат вчинив злочин.
Зміни до Бюджетного кодексу України. Створюється Боргове агентство України, яке управлятиме процесами, пов’язаними з державним боргом, і координуватиметься урядом через міністра фінансів. 2020 року акцизний податок з виробленого в Україні та ввезеного в країну пального буде залишатися в місцевих бюджетах, хоча профільний комітет був проти. Соціальну допомогу сиротам, дітям без батьківського піклування, малозабезпеченим сім’ям та людям з інвалідністю будуть надавати з державного бюджету напряму, а не через місцеву владу, яка для цього отримує субвенцію з державного бюджету. Парламент ухвалив також окремий законопроєкт, який вносить зміни до Бюджетного кодексу у питаннях будівництва доріг.
Держбюджет-2020. Доходи держбюджету – 1 трлн 79 млрд грн, видатки становитимуть 1 трлн 170 млрд грн. Мінімальна зарплата на рівні 4 723 грн. Мінімальний прожитковий мінімум упродовж року зросте від 2 027 до 2 189 грн. Мінімальна пенсія – від 1 638 грн до 1 769 грн.
Викривачі корупції. Ті, що повідомляють про факти корупції, можуть претендувати на 10% від суми, на яку здійснено зловживання, якщо сума хабара чи завданих державі збитків перевищує 10 млн грн. Нагороду виплачуватимуть із бюджету, розмір визначає суд. Ці люди мають право на допомогу адвоката, НАЗК може захищати їхні права у суді.
В разі загрози життю та здоров’ю викривачі мають право на захист безпеки – своєї власної та близьких осіб. Їм не можна створювати перешкоди у працевлаштуванні, професійній та громадській діяльності, проходженні служби або навчанні.
Державний кордон. Прикордонникам надаються в постійне користування земельні ділянки 30-50 метрів завширшки уздовж лінії державного кордону для фортифікаційних споруд та інших потрібних там інфраструктурних об’єктів. ДПСУ звільняється від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у зв’язку з облаштуванням державного кордону.
Географічні зазначення. Географічне зазначення – це назва, яка пов’язує якийсь продукт із регіоном, де той виробляється. Вказувати і враховувати це зазначення, зокрема, вимагає Угода про асоціацію з ЄС: до 2023 року українські виробники повинні відмовитися від використання назв європейських сирів, а до 2026-го – деяких спиртних напоїв. В Україні свідоцтво про географічне зазначення першим>отримав закарпатський сир “Гуцульська овеча бриндзя”
Штрафи для «євробляхерів». Штрафи для власників нерозмитнених авто з іноземними номерами почали діяти з 1 січня.

Виплати для сімейних дитбудинків. Спростилася процедура отримання грошей і підвищені виплати для сімейних і близьких до них форм виховання вже від 1 січня 2020 року. Сиротам, а також дітям, позбавленим батьківського піклування, що виховуються в патронатних і прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, соцдопомога збільшена до двох з половиною прожиткових мінімумів відповідно до віку, а для дітей-інвалідів – до 3,5 ПМ. Батькам-вихователям і прийомним батькам грошове забезпечення також підвищується – до прожиткового мінімуму для працездатних громадян за кожну дитину.

Транспортування газу. Від 1 січня 2020 року вартість транспортування газу збільшилася в середньому на третину і в залежності від регіону становить 0,28-1,99 грн за кубометр. А з 1 липня – 0,28-2,73 грн.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *