Чи будуть українські жінки жити довше за чоловіків

Ще у березні ймовірність підвищення пенсійного віку в Україні була «запущена», так би мовити, в оборот. Спершу міністр праці та соціальної політики Василь Надрага рішуче заперечив таку можливість. Згодом зауважив, що «цього року такого підвищення не станеться».

24 червня п. Надрага у розмові з журналістами вже підтримав ідею підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. Хоча у деяких ЗМІ розрахунки подаються до 65 років.

Аргумент №1: «Хочемо працювати далі!»

Не секрет, що образ доглянутих стареньких, які досягли пенсії та мандрують світом – це не про наших бабусь. Ми приречені працювати хоча б десь, поки ноги носять. На пенсію не проживеш, це аксіома. Скільки вчительок, медсестер, лікарок, бібліотекарок, вийшовши на пенсію, намагаються не покинути робоче місце (добре, що закон таке дозволяє, та й керівники малозабезпечених бюджетних закладів не дуже сподіваються відшукати на такі місця молодь!), або влаштовуються прибиральницями чи хатніми робітницями. Не дивує й те, що 55-річні держслужбовки звертаються з проханнями продовжити їм термін перебування на службі: на їхні місця молодь, звісно, знайдеться, але містечка такі тепленькі! Тут і закон проти, але «обраним» знаходять обхідні шляхи у вигляді контрактів.

Аргумент №2: Жінки живуть довше!

Під підвищення пенсійного віку можна говорити й про малу тривалість життя в чоловіків. Виявляється, середньостатистична жінка живе на пенсії 19 років, від 55 до 74. Тоді як такий же середньостатистичний чоловік – лише 2, 5 роки. Жінки самі винуваті, що замало працювали, тож майже 20 років змушені скніти зі своєю маленькою пенсією і по можливості підробляти! Жінки самі винуваті, що живуть довше чоловіків, бо не п’ють, не гуляють, не палять і намагаються ще й підтримати своїх чоловіків, дітей та онуків!  Міністр упевнений, що жінки працюють на пенсії тому, що «відчувають сили продовжувати працювати», а не тому, що з нашими пенсіями або їсти, або лікуватися, на те й те разом не вистачить!

Аргумент №3: Жінкам платять менше.

Тут уже просто якийсь логічний виверт: Виявляється, жінкам платять менше не тому, що рівність у нас тільки в гаслах, а тому, що жінки раніше йдуть на пенсію! Це ж нічого, що до 55-ти жінки примудряються напрацюватися мало не по 40 років!

А от коли жінки виходитимуть пізніше, то матимуть шанс отримати більш достойну пенсію. Цікаво, звідки? Що, літнім жінкам підвищуватимуть зарплату? Чи роботодавець платитиме за них більший відсоток? Чи при переході на накопичувальну систему вони на 5 років довше складатимуть свою майбутню пенсію? Та скільки ж можна накопичити з наших мізерних зарплат?

Натомість, там де можна пристойно заробити, жінки літні частіше втрачатимуть роботу, бо роботодавці скористаються найменшою можливістю для цього. Тож зросте навантаження на фонд зайнятості? Чи жінок таких не ставитимуть «на біржу»?

Економіка й політика в епоху суцільного хаосу

Про те, що підвищення пенсійного віку необхідне через глухий кут, у який зайшла наша економіка, що такі вимоги МВФ і Світового банку, говорити не буду. Ці поважні установи не вимагають підвищення наших зарплат, пенсій, умов для проживання й достойної старості… У те, що їм не відомий дійсний стан нашого населення, теж вірити не доводиться. Економіка й соціальні обіцянки, на жаль, не співпадають. Дивують лише наші пенсіонери – реальні й потенційні, коли вони ведуться на передвиборні гасла. Дійсно, ніхто ж не пише, що підніме пенсійний вік, коли кудись балотується!

Як це буде

Коли такий закон вступить в силу, жінки 1956 року народження почнуть виходити на пенсію не з 1 січня наступного року, а з 1 червня. 1957-го – не з 1 січня 2012-го, а вже з 1 січня 2013-го, далі не складно вирахувати. Тож ті жінки, кому наступного року виповниться 35, підуть на пенсію не через 20 років, а через 30. Запасайтеся терпінням і здоров’ям, жіночки!

Одне беззаперечне: термін життя жінок і чоловіків за ці 20-30-років зрівняється-таки. І не за рахунок більшої тривалості життя чоловіків.

І цифри наостанок: за майже 20 років незалежності Україна втратила приблизно 7 мільйонів населення. Кожного сьомого. Ще через 20 років, може, й пенсію мало кому платити доведеться… Бо ті, хто організовують нам таке життя, про своє особисте майбутнє як раз потурбувалися.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *