Обіцянка – цяцянка від депутата

vibory01

Як забезпечити громадський контроль за виконанням передвиборних обіцянок з боку політичних партій та сприяти покращеннню зв’язків між виборцями та депутатами місцевих рад, вибори до яких відбудуться, до речі, 30 травня наступного року?

Про це йшлося на круглому столі «Народом обраний – народу прозвітуй», який організувала чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» (КВУ) за результами моніторингу виконання передвиборних обіцянок з боку політичних сил, представники яких увійшли до складу Чернівецької міської, Чернівецької обласної та Вижницької, Сторожинецької, Кіцманської, Хотинської міськрад. В обговоренні підсумків проекту взяли участь представники політичних партій і журналісти, – мабуть, у ролі виборців.

Протягом майже 6-ти місяців аналітики з КВУ збирали та аналізували передвиборні пограми місцевих політичних партій у згаданих районах. Апріорі вони вірили поданим, хоча й із запізненням, звітам про виконання цих програм.

Та, на жаль, брехня досягла в нашій країні рівня державної політики. А перед ведуть саме партії. Тож окремим учасникам круглого столу хотілося знати, наскільки правдивими були звіти про виконання обіцянок. Адже, за словами реалізаторів проекту, далеко не в усіх партійних офісах взагалі змогли знайти тексти передвиборних програм. Як то мовиться, без коментарів! І така ситуація вигідна партійним силам.

Наведу буквально кілька висловів учасників круглого столу.
Ігор БАБ’ЮК, учасник проекту: – Розрив між партіями та виборцями величезний. За великим рахунком, ніхто не звітує перед останніми. А щоби змусити партійців це робити, виборці насамперед повинні навчитися голосувати. Бо тільки це змусить представників партій усвідомити: коли пообіцяв, то мусиш виконати.

Петро КОБЕВКО: – У серйозних питаннях я постійно пропоную поіменне голосування. Та серед 104 депутатів облради немає навіть 35 відкритих людей, які підтримали би його. Значить, депутати мають що приховувати від виборців? Тоді чого варті їхні програми?!.

Микола БОРЕЦЬ, експерт: – Як народ відчуває виконання обіцянок партій? Розумію, що це питання риторичне. Бо всі партії згадують про свої програми виключно перед виборами. А лідери партій взагалі бояться пропорційної системи з відкритими списками.

Володимир ВАСЬКОВСЬКИЙ, громадська організація «Калинка»: – Ми постійно відстежуємо сайт Чернівецької міськради. Там є графіки звітів депутатів. Але ще жодного разу нам не вдалося на них потрапити. Чому? Бо ніхто не звітує…

Абетка для виборця

Уважно читайте програми політичних партій.

•Чого не повинні містити програми місцевих осередків політичнних партій та блоків:
Популістських гасел, загальних фраз, копій загальноукраїнських гасел, загальних описів ситуації в державі та описів міфічних загроз її населенню, маніпулювання болючими проблемами. А, крім того, у програмі місцевих партій не повинно бути завдань, які не вирішуються на місцевому рівні, або взагалі не вирішуються чи вирішують проблеми тільки членів партії.

•Натомість серед обіцянок політичних сил Чернівецької області знаходимо такі, як, наприклад: «Підвищення зарплати вчителям», «Пенсіонерам – своєчасну й повну виплату пенсій», «Відповідний рівень заробітної плати працівникам галузей медицини, освіти, культури, соціальної сфери». Звучить нібито актуально. Але виборець повинен розуміти, що на місцевому рівні такі питання не вирішуються.

До невдалих пунктів передвиборних програм належать і популістські гасла на зразок: «Гарантуємо чесну владу», або ж така досить дивна вимога: «Діти повинні відвідувати суботні та недільні школи». Хіба це завдання депутатів. А як бути з вільним вибором кожного?

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *