Погляд Людмили ЧЕРЕДАРИК: Неякісні ліки – це тільки в Україні

А повернення їх до аптек – чергова туфта від «реформаторів» медицини

В одній з чернівецьких аптек, розташованій на вул. Небесної Сотні,– а їх там, до слова, з добрий десяток – мені з гумором розповіли, як пенсіонерка принесла до аптеки цілий пакунок ліків, якими вона не користується. Тож старенька вимагала повернути їй за них гроші,бо вона на власні вуха чула, як в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун казала, що від 1 січня в аптеки можна буде повертати невикористані лікарські засоби.

Над цим можна було б посміятися, та, мабуть, варто заплакати: образливо ж бо за людей, яких у нас зовсім ні у що не ставлять. Адже Супрун саме так і сказала на прес-конференції: можна буде повертати невикористане. І вже значно пізніше у ЗМІ з’явилося уточнення від  прес-служби Мінздоров’я, де засвідчувалося, що повертатимуться до аптек тільки неякісні лікарські засоби.

Авторка цих рядків вибірково пройшлася аптеками Чернівців: окремі з них не мали інформації про вже чинну новацію, тож у залах ще були розміщені оголошення, що лікарські засоби та вироби медичного призначення поверненню не підлягають. Натомість мережеві аптеки вже отримали витяги з сайту Держлікслужби України й могли пояснити покупцям, що йдеться винятково про неякісні лікарські засоби. Та перш ніж їх приймуть, пояснювали фармацевти, потрібно зібрати відповідні документи, які підтверджують неякісність ліків. Це може бути рішення Держлікслужби про заборону обігу певного лікарського засобу або, що значно складніше, висновок лабораторії, підлеглої територіальному органу Держлікслужби. Іншими словами, покупець мусить здати на аналіз у лабораторію неякісний препарат – і, зрозуміло, заплатити за це, – отримати відповідний висновок, і лише після цього він зможе повернути ліки до аптеки чи замінити їх на відповідні якісні. Попри це, не забудьте, що без збереженого чека з вами ніхто й говорити не буде. До того ж, аналізи ліків вартують шалено дорого.    

У Держслужбі з лікарських засобів і контролю за наркотиками у Чернівецькій області зауважили, що загалом закон, про який ідеться, недопрацьований та й механізму його реалізації поки що не існує.  Бо ж важко уявити, що за порожні коробки чи неповну конвалюту можна повернути якісь гроші. Тим паче, що чеки пов’язані з податковою і як провести кошти за повернення – теж ніхто не знає.

І тут доречна думка, яка зводить нанівець увесь цей недолугий закон: ЗА КОРДОНОМ НЕЯКІСНИХ ЛІКІВ ПРОСТО НЕ ІСНУЄ!!!

А з цього випливає лише один висновок: ми, українці, обрали собі недолугих державних менеджерів і дозволяємо їм крутити державою, як циган сонцем. Чого тільки вартий мораторій на перевірки, зокрема, харчування в дитячих садках, школах тощо. А отруєння людей консервами та продуктами, купленими у магазинах і супермаркетах? 

Отже, робімо висновки. Тим паче, у рік виборів – маємо ж бо шанс.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *