Як харчуватися зимової пори

Холодна пора року висуває нам свої вимоги. Людина стає вразливішою, її все активніше атакують вірусні інфекції. Скорочення світлового дня й нестача сонячних променів на більшість людей впливають депресивно: не хочеться активно рухатися, все частіше виникає бажання «забратися у барліг» до весни.

Як організмові впоратися із таким навантаженням? Тут допоможуть заняття спортом, достаній сон і правильне харчування з вибором продуктів, які найбільш корисні для цієї пори.

Перший і найголовніший вітамін C. Він допоможе організму протистояти сезонним застудам. Найбільше цього вітаміну містять обліпиха, горобина, цитрусові, часник, шпинат, перець, всі види капусти, хрін, редька, зелень, айва. До речі, квашена білокачанна капуста зберігає свої корисні властивості.

Вітамінні напої: заварюйте в термосі будь-які ягоди. Вітамінний напій зміцнить імунітет, збагатить вітамінами, зігріє, прискоривши обмін речовин. Корисний чай – будь-які цитрусові, айва, прянощі, мед. Тут головне – не лінуватися й не забувати заварювати нову порцію – для вас і вашої родини.

Візьміть невеликий шматочок імбиру, 2-3 лимони, цукор  до смаку, залийте усе окропом, дайте настоятися, пити 2-3 чашки на день. Якщо замість цукру кладете мед, то зачекайте, доки окріп остигне.

Півсклянки будь-якої – або у поєднанні – ягоди засипте в термос і залийте доверху окропом. Аби повноцінно використати шипшину, розпарені ягоди розчавте й процідіть крізь дрібне сито. Перед тим, як пити, додайте цукор або мед. Якщо ви заготовили чорну смородину з цукром, її можна додавати до настою шипшини. 

Можна експериментувати зі смаком, додаючи м’яту, цитрусові, імбир, гвоздику, корицю.

Як ніколи корисне споживання фруктів і овочів. Тому варто додати фрукти і салат до кожного прийому їжі.

Не менш важливий – вітамін А. Він міститься в таких продуктах, як жирна риба і печінка риби, печінка тварин, жовток, вершки, молоко, вершкове масло, в жовтих овочах (перець, морква), зелених овочах (спаржа, перець, деякі види капусти) і практично в усіх видах зелені.

Вітамін Е можна отримати з будь-якими оліями. Не обмежуйтеся соняшниковою: заправляйте салати оливковою і гарбузовою, лляною та кукурудзяною олією.

Вітамін D. Кількість цього вітаміну в організмі прямо пропорційна кількості сонячного світла на вулиці. Поповнити його можна, споживаючи  рибу жирних сортів і відвідуючи солярій. І, звісно, прогулянками в сонячні дні.

Вітаміни групи В отримуємо з усіма видами злаків, цільнозерновим хлібом. Для підтримки організму можна вживати пророщені зерна, наприклад, пшениці. Вони не тільки поповнять вітаміни, але і позитивно вплинуть на травлення. Для цього помічне й насіння льону. Його приймають натще, ретельно розжовуючи й запиваючи водою. Можна додавати насіння та горіхи до ранкової каші – вона стане «вітамінною бомбою».

Перемелену суміш з горіхів і сухофруктів можна зберігати в холодильнику і споживати усією родиною – кожному по одній-дві чайні ложки на день.

Софія БОШТАН, асистент кафедри фізіології ім.Я.Д. Кіршенблата БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *