Вірусний менінгіт «іде» на Буковину з Румунії

Але він боїться чистоти

Від травня вже 206 людей захворіли у Сучаві на ентеровірусний менінгіт. Лише 4 з них – дорослі… За словами Наталії ГОПКО, головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції, так як Буковина розташована поруч з Румунією, спалахи цієї хвороби цілком можливі й у нас.  На щастя, за останні кілька років в Україні лише у 2009 році було зареєстровано 4 випадки цього захворювання.

– Джерелом інфекції може бути хвора людина або носій. Шляхи зараження – водний та харчовий, – розповідає пані Наталя. – Спричиняє захворювання, як правило, недотримання правил особистої гігієни, споживання інфікованих збудником продуктів харчування та питної води.  Тож заходи профілактики є надзвичайно простими: мити руки перед їжею, вживати продукти харчування з місць санкціонованої торгівлі, дотримуватися правил приготування страв, термічної обробки, не зберігати готові страви надто довго.

Оскільки хворі – переважно діти, тому відповідальність батьків за своїх дітей – найголовніша запорука здоров’я малечі.

Нині ж на пункті пропуску з Румунії в Україну прикордонники перевіряють усіх пасажирів транспортних засобів. Якщо людина має ознаки ентеровірусного менінгіту – одразу хворого починають лікувати та застосовуються заходи щодо недопущення хвороби на Буковину. 

– Ентеровірусні інфекції – не екзотика для України. Ентеровірус є нормальним симбіотом кишечника, а як хвороба він проявляється в ослабленому організмі, – зазначає Марія ПОЛІЩУК, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА. – Тож ентеровірусні інфекції, зокрема менінгіти, з’являються і в не епідеміологічний період.

Якщо ж ваша дитина в’яла, слабка, сонлива, важко йде на контакт, має ще й температуру (хоча це не обов’язково), страждає на діарею – звертайтеся до лікаря!

Діарея – прояв будь-якої ентеровірусної інфекції, тому прослідкуйте, щоби ваша дитина регулярно відновлювала втрату рідини. У цьому допоможе регідрон та лужні мінеральні води.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *