Ігор Буркут: “Я не можу уявити собі нормального міста без букіністичного магазину”

Чернівці посіли 5 місце у рейтингу найкультурніших міст України, складеному  журналом «Фокус». Також щотижневик визнав наше місто найкомфортнішим для життя. Не остання причина цьому — наявність у місті книгарень. Проте вже зовсім скоро їх реорганізують. Чи дійсно це певні зміни чи повна ліківідація — невідомо нікому. Проте в будь-якому випадку дух міста буде вже не тим.

Влада запевняє, що книгарні збиткові, громадяни заперечують аргументом, що приміщення в центрі комусь досить вигідно здавати в оренду. А Ігор Буркут — людина з неймовірним досвідом та безцінними знаннями, а також історик за освітою, політолог за покликанням та досвідчений журналіст 21 липня у сквері Франца Йосифа на 4 лекції Вуличного Університету поділився причинами та наслідками закриття книгарень. Також розповів про те, що формування інтелекту без читання книг неможливе та зачепив багато інших проблем, які зводяться до книги.

«Насправді існує декілька абсолютно об*єктивних причин занепаду книгарень. Перша з них — це досить високі ціни на якісні книги. Коли людина заходить до книгарні і бачить ціну 100-150 гривень, вона задумується купувати цю книгу чи ні. Другою причиною є поаудіокниги. Виростає покоління, яке не звикло читати великі тексти, бо читати — це велика робота.  Для нього набагато легше вставити навушники у вуха і слухати світову класику, поспішаючи кудись по своїх справах.»,-запевняє Ігор Григорович. Але серед інших причин є не менш важлива — поява електронних книг. Навіть світові бібліотеки «оцифровують» свої архіви та книги і вже не потрібно їхати у відрядження, а можна читати відому професійну літературу вдома. але ніколи не буває світла без тіні: ми не знаємо як довго зможуть зберігатися цифрові носії та й чи не зашкодять вони нашому здоров*ю. Тим, хто часто читає електронні книги Ігор Буркут радить частіше вмиватися, бо іонізоване повітря псує шкіру, особливо актуально це для дівчат.

А тепер  подумайте, як ви берете до рук книгу 19 століття і відчуваєте той дух, як гортаючи книгу бачите напис, зроблений рукою Федьковича чи Стефаника, і доторкаєтеся до історії. Це купа насолоди. Хіба її можна замінити електронними пристроями???

Та й  уявити світ без книг — неможливо. Адже людина, яка читає — вона і пише грамотно. А без книг ми з кожним поколінням все сильніше будемо відчувати процес деградації.

Так само й нормальне місто не можна уявити без букіністичного магазину. «Першим, що роблю, коли приїзджаю до якогось міста — йду в книгарню— бо там можна відчути місцевий дух.»,-запевнив політолог.

Яким буде дух нашого міста без його основних візитівок — книгарень??? Без чудового місця, де можна не тільки купити чудову книгу, а й отримати пораду чи просто дізнатися останні місцеві події???

P.S.: Місто, з духом цвинтара

Вікторія Яшан, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *