У 2013 році на Буковині запрацює перинатальний центр

Про це розповів начальник Головного управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА Ігор Шкробанець. Проект реалізується в Україні Державним агенством з інвестицій та управління національними проектами. Для його оснащення передбачено 50 млн. грн з держбюджету.

Його мета – покращення показників репродуктивного здоров’я населення, зменшення показників материнської і малюкової захворюваності та смертності шляхом створення потужного пологово-допоміжного закладу.

Згідно нормативів Мінздоров’я України в Чернівецькій області має бути створений один обласний перинатальний центр – високотехнологічний медичний заклад ІІІ рівня, який надаватиме спеціалізовану акушерсько-гінекологічну та неонатологічну допомогу. За словами Ігоря Шкробанця, в області створено робочу групу з реалізації проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства».

Після аудиту перинатальної служби області комісія МОЗ України базовим закладом для створення перинатального центру погодила комунальну міську установу «Міський клінічний пологовий будинок №1». Введення центру в експлуатацію заплановано на кінець 2013 року. Перинатальний центр надаватиме першочергово допомогу жінкам зі складним перебігом вагітності та дітям, які народилися з вадами і потребують особливої уваги лікарів.

Центр матиме високоякісне обладнання, навчених фахівців, які зможуть забезпечити якісну допомогу новонародженим. Нині в області діє функціональний перинатальний центр – структура, яка створена з закладів різних форм підпорядкування, цілком забезпечує процеси виношування вагітності, пологів та виходжування хворих і недоношених дітей.

До його акушерської частини включено пологові будинки міста Чернівці, центр антенатальної (внутрішньоутробної) охорони плоду в обласному діагностичному центрі, обласну лікарню, реанімацію обласної лікарні, виїзну акушерську реанімаційну бригаду. До неонатальної (післяутробної) частини входять обласна дитяча лікарня, три відділення – реанімації, патології новонароджених і ІІ етапу виходження недоношених та виїзна реанімаційна бригада.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *