Рак молочної залози – не смертельно якщо вчасно відреагувати

За останні 30 років в Україні кількість хворих на рак від 17 на 100 тис. людей збільшилась до 62… Рак молочної залози посідає перше місце серед захворювань жіночого населення Буковини, і щороку кількість хворих зростає на 1%.

До Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози лікарі Обласного онкологічного диспансеру нагадують жінкам про вчасне обстеження грудей.

Рак молодшає

– Рак молочної залози – актуальна в наш час проблема. За статистичними даними кількість хворих збільшується, – говорить Іван КРИВЧАНСЬКИЙ, керівник мамологічного центру. – Біда в тому, що рак, на жаль, з року в рік «молодшає». Це нині стало соціальною проблемою.

Населення не хоче дбати про своє здоров’я, тому не обстежується. Хоча в кожному районі області створені мамологічні кабінети. А в Чернівцях діє обласний мамологічний центр, де кожна жінка може обстежитись, виявити ту чи іншу патологію та своєчасно вилікуватися. Тішить те, що ми найперші в Україні розпочали обстеження досить ранніх форм раку молочної залози.

Нині у нас є можливість обстежувати всіх жінок до 30 років на УЗД, а старших – мамографічним методом. Мамографія – найсучасніші методи, які дозволяють на 99% виявити пухлину на досить ранніх стадіях.

Вчасне виявлення раку – шлях до видужання

– Основним методом профілактики раку молочної залози є самообстеження. Але, на жаль, у нас в країні він не дуже ефективний – зізнається Ілля ТАЩУК, лікар-хірург. – Жінки повинні розуміти, що після 40 років потрібно робити мамографічне обстеження хоча б раз на рік, аби виявляти новоутворення ще в допальпабельних формах. Тоді лікування буде ефективним.

На жаль, 90% наших пацієнток самостійно виявляють пухлину, після цього звертаються за допомогою. І такі пухлини переважно вже 2-3 см завбільшки. А це вже не рання форма… У таких випадках пухлину треба зменшити, щоби підготувати людину до оперативного втручання. А це вже тягне за собою значні матеріальні проблеми.

– Що впливає на розвиток раку?

– Відмова від грудного годування, а також переривання вагітності. А ще – консерванти, барвники, гормони, які входять до складу харчових продуктів… Це порушує гормональну систему організму і теж викликає захворювання. Такі раки – гормонозалежні, – повідомила Тетяна СЛОБОДЯНЮК, лікар-рентгенолог.

– Додайте до цього побутові проблеми: хронічні стресові ситуації, в яких перебуває людина, теж впливають на розвиток раку.

Паління, наприклад, стимулює утворення мутацій в організмі, тож від цієї шкідливої звички може виникнути не тільки рак легень.

Багато залежить від правильного харчування. Французькі вчені довели, що тільки за рахунок повноцінного і збалансованого харчування 60% мастопатій зникає.

Грає роль і спадковість. Ризик раку збільшується у 5-6 разів, якщо в родині хтось хворів на рак. Був випадок, коли лікувалися бабуся, донька та внучка. Але це не обов’язковий фактор ризику.

У залежності від розміру грудей, знімок на мамографі коштує від 40 до 60 грн. Заради свого здоров’я раз на рік такі кошти можна знайти, адже, якщо хворобу запустити, то це виллється в значно більші витрати.

– На першій стадії пролікованого раку людина виздоровлює, на четвертій – живе 1-1,5 року. Найчастіше до нас звертаються жінки зі стадіями 2В -3А, – розповідає Іван Миколайович.

Загалом, найбільші показники захворюваності – на сході України.

Новітні методи дослідження

Нині в Обласному онкологічному диспансері запроваджений імуноферментний метод дослідження. Людина здає кров, і за цим аналізом лікарі визначають наявність ракових клітин різних видів у крові (раку молочної залози, яєчників, шлунку тощо).

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *