Життя буковинця Івана Телегуза – в руках української влади

Таку думку на прес-конференції, яка відбулася цими днями в Києві, висловила Софі Уокер, адвокат буковинця Івана Телегуза, якому винесли смертний вирок у США

За її словами, суд штату Вірджинія виніс смертний вирок Івану Телегузу після розгляду справи за звинуваченням у замовленні вбивства його колишньої дівчини і матері його дитини. Та після оголошення вироку основні свідки процесу відмовилися від своїх показів, зізнавшись у лжесвідченнях, скоєних під тиском слідства.

Уокер наполягає, що її підзахисний невинний, а два виконавці злочину вказали на Телегуза, щоб уникнути смертної кари. В результаті суд їм виніс вирок – 30 років ув’язнення. Страта буковинця призначена на весну 2012 року.

Адвокат наголошує, що порушено Віденську конвенцію, українській владі не повідомили про арешт Телегуза, а уповноважений з прав людини Ніна Карпачова вперше взяла участь у справі у серпні 2010 року, хоча вердикт був винесений ще 2006 року.

– У пана Телегуза надзвичайно мало часу і він потребує допомоги з боку української влади, – заявила Софі Уокер, яка зараз перебуває в Україні й обговорює цю справу з українською владою та громадськими організаціями. Основною метою на цьому етапі Уокер називає відміну смертної кари, але цього можна досягти лише з допомогою України.

На даний час Іван Телегуз перебуває у камері смертників штату Вірджинія.
Як заявила британська організація «Reprieve», сторона обвинувачення скористалася тим, що Іван Телегуз є українцем за походженням: на суді йому висунули обвинувачення у тому, що він був «небезпечним членом «російської мафії» і живим «може становити загрозу в майбутньому».

– Сторона звинувачення не тільки не знала про те, що пан Телегуз не має жодного стосунку до такої групи, але й помилково представила його росіянином, – повідомляє «Reprieve».

Проте, незважаючи на нові обставини справи, Іван Телегуз продовжує чекати смерті. У який спосіб його стратять, поки невідомо, але неофіційні джерела подейкують, що це буде «ін’єкція».

Чи може Україна врятувати Івана Телегуза? Теоретично – так. Практично ж – рятувати Телегуза Україна не поспішає: за своїм правовим статусом він є особою без громадянства. Хоча за логікою, українське громадянство він мав би набути автоматично після розпаду СРСР, оскільки народився на території Української РСР.

Рік тому, на початку 2011 року, Телегуз звернувся до консульського відділу Посольства України у США з клопотанням про набуття громадянства України. У відповідь – тиша. Питання досі не вирішене…
Про перебіг подій щодо справи буковинця Івана Телегуза, якого мають стратити навесні у США, редакцію «Версій» продовжує інформувати британська благодійна правозахисна організація «Reprieve» з Лондона.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *