Епідеміологи попереджають: підступний кліщ несе хворобу Лайма

Нинішнього року на Буковині офіційно зареєстровано вже 13 випадків хвороби Лайма. Серед захворілих 3-є дітей ясельного та дошкільного віку і 10 дорослих – так само різних вікових категорій, здебільшого жіночої статі (10 на 3 чоловічої), повідомив Чернівецький обласний лабораторний центр Мінздоров’я України. 

Укуси кліща зафіксовані так само на різних територіях – від Ботанічного саду до пляжу в Чернівцях і в різних місцевостях на території Сторожинецького, Кіцманського, Вижницького, Новоселицького районів. Одна хвора укусу кліща не помітила.

У рамках моніторингу хвороби обстежені 1220 кліщів, з яких майже 2 відсотки містили борелії – збудника хвороби Лайма – так само в різних місцевостях області.

Серед 139 кліщів, узятих від покусаних людей, інфікованість бореліями зафіксована у 21-му випадку, тобто відсоток значно вищий, ніж у природі.

Позитивні результати лабораторних досліджень кліщів видаються на руки особам, які зазнали напад кліща, для подальшого консультування в лікаря-інфекціоніста.

Нагадуємо: при виявленні на тілі кліща краще за все видаляти його в лікувальному закладі. Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у щільно закритому флаконі, пробірці або іншому чистому скляному посуді і доправити для дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій Чернівецького обласного лабораторного центру за адресою: Чернівці, вул. Митрополита Гакмана, 7.

Результати дослідження допоможуть лікарю визначитися із подальшим спостереженням та лікуванням.

Вл. іНФ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *