«Букова»: дружба проти кризи

Дітей збирали по хатах

Сонячна поляна на узгір’ї в заповідному лісі, комфортабельні намети-«іномарки» на вітчизняних піддонах з натуральної деревини, чиста гірська річечка, екологічне харчування, овочі й фрукти досхочу…

Як вам перспектива провести в такому раю, зовсім поруч з обласним центром, 10 днів? Такі умови в оздоровчому таборі «Букова» поблизу Банилова-Підгірного на Сторожинеччині пропонувалися як антикризова програма для дітей, позбавлених батьківського піклування, а також з прийомних та багатодітних сімей.

Та виявилося, що охочих знайти було не так просто. Працівник соціальної служби для дітей та молоді з Глибокої Ольга Сабран та її колега зі Сторожинецької РДА Майя Зінчук буквально по хатах збирали дітей на перший заїзд: розповідали, агітували, умовляли…

З одного боку, це тішить: рівень, на якому відпочивають та оздоровлюються наші діти, – від «Молодої Гвардії» на Одещині – аж до «Артеку». З іншого – насторожує: навіть дітям з благополучних сімей така «балуваність» нічого доброго не несе: а коли ж їм пізнавати рідну природу, вчитися такому, як пристосованість до життя? Чи не перегинаємо ми, бува, палицю у відданому піклуванні про молоде покоління?

Щоб там не було, наметовий табір «Букова» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у партнерстві з Чернівецькою ОДА відбувся. І жоден зі ста дітей, які відпочили за два десятиденні заїзди в ньому, не пожалкував, що поїхав туди.

Містечко… суворої демократії

Марина КОНЯК, керівник проекту і директор табору, керівник молодіжного екологічного об’єднання «Буквиця», еколог і турист зі стажем, зізнається:

– З власних дитячих років добре пам’ятаю, що в тодішньому піонерському таборі завжди хотіла… їсти. І не тому, що погано годували, а тому, що режим будувався суворо по годинах, а постійне перебування на свіжому повітрі розвивало апетит. Тож перше правило «Букової» – їсти можна досхочу. Під забороною – магазинні сурогати на кшталт чипсів та кірієшок, про що одразу попередили батьків і родичів. Фрукти й овочі – без обмежень. Діти навіть не одразу в це повірили, бо знаємо ж, як виживають багатодітні сім’ї.

Усі продукти, що ми закупали в населення і фермерів, пройшли перевірку СЕС. І – хліб, випечений на дровах. Ми закупали його 35-40 буханок на день – і все з’їдали! Питну воду нам поставляв Буденецький завод мінеральних вод. До речі, така пляшка у Києві, наприклад коштує 6.50 грн…

І щодня приїжджали місцеві підприємці з однотипними запитаннями: «Що вам треба?», «Чим допомогти?».

На загони дітей не ділили. Вони займалися тим, що кому до вподоби. І, до речі, багато чого навчилися за ці десять днів. Причому, заняття можна було міняти, переходити від одного гурту до іншого. І щодня – імпровізовані концерти. З дітьми займалися волонтери з педагогічного коледжу Денис Вовк і Леся Рожко. Вони розповіли, що й досі не відійшли від вражень, які залишилися після табору.

До лікаря – за спілкуванням

Розповідає Марина Коняк: – На початку роботи табору були закуплені усі необхідні для першої допомоги медикаменти. Кілька разів довелося докуповувати бинти. І не через те, що був високий травматизм. Секрет у тому, що з нами працював молодий лікар, цьогорічний випускник БДМУ Михайло Середюк. Він з Банилова-Підгірного, гостював у батьків перед тим, як їхати за призначенням. Ми запропонували йому попрацювати в таборі. Діти йшли до нього, як то кажуть, за добрим словом. А нашому контингенту часто не вистачає саме його. Думаю, з Михайла вийде справжній лікар.

Фарби буковинського літа

Закупівлю матеріалів для малювання – фарби, пензлики, олівці, папір тощо – профінансував чернівецький «Ротарі-клуб» – на 1400 грн.
Марина Петрівна показує дитячі малюнки з двох папок: ті, що намальовані першого дня, і ті, що зроблені наприкінці зміни. Тема незмінна: «Щастя». На першій серії малюнків кольори в основному темні, малюнки сумні й невиразні. Остання серія буяє різнобарв’ям квітів і сонцем! Психологи знають, що це означає. Тож, мабуть, принаймні одну кризу вихованці «Букової» здолали: кризу самотності, недостатнього спілкування, зневіри у власних силах…

Постскриптум у прес-клубі

Про все це і багато ще цікавого журналісти дізналися на засіданні Чернівецького прес-клубу реформ, на якому зібралися всі причетні до проекту, волонтери вихователі і діти, що відпочили цього літа в «Буковій». Звичайно, були і серйозний аналіз зробленого, і нагородження усіх, хто доклав праці й серця до здійснення проекту. Але, може найвищу оцінку виставили табору екологи. Заступник начальника обласної держекоінспекції Сергій Робулець подарував організаторам і натхненникам проекту цінні для кожного буковинця видання: «Червоні книги» рослин і тварин, іншу літературу з питань охорони навколишнього природного середовища.

Нагадаємо, табір був розташований у природному заказнику місцевого значення «Зубровиця», а його керівник Марина Коняк – біолог, відомий ентузіаст охорони природи. Тож вихованці багато чого навчилися з точки зору виховання екологічної свідомості. І це ще один безперечний набуток, для тих, заради кого працювала «Букова».

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *