Європа зацікавлена у безпеці дорожнього руху на Буковині.

2994_538abe22

А ми, його місцеві учасники?

«Інформаційна система безпеки дорожнього руху» – проект, який Чернівецька обласна громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку» здійснює у партнерстві з Чернівецькою міськрадою в рамках Програми транскордонного співробітництва «Румунія-Україна-Республіка Молдова».

Триватиме проект до 23 червня 2015 року. Складається він з різних заходів – дослідниць­ких, практичних, роз’яснювальних – сучасних за змістом, формою й засобами проведення. Прак­тична частина проекту передбачає придбання та установлення відеокамер спостереження до­рожнього руху на найбільш напружених ділянках нашого міста.

Одна зі складових проекту – інформаційна кампанія «Будьмо відповідальні на дорогах». Її мета – виховувати не тільки у водіїв, але й у пішоходів розуміння того, що ми всі є учасниками дорожнього руху, тож його безпека залежить від кожного з нас.

Найбільш вразливими – бо найменш обереж­ними – учасниками дорожнього руху є діти. Тож робота починається від дошкільнят і до старших школярів та студентів. Усі учасники дорожнього руху умовно поділені на 4 категорії для більш кон­кретної та адресної роботи. Так, до Міжнародного дня захисту дітей активісти й волонтери агенції зібрали дошкільнят і школярів молодших класів маленькими групками та розпитали їх про те, що вони знають про безпеку руху. Знання переві­рялися у формі розгадування загадок. Якщо діти давали неправильні відповіді, їх одразу поправ­ляли – так у грі формувалися правильні знання. До речі, у такій грі дуже просто з’ясовується, чи займаються з дітьми на ці теми батьки, вчителі, вихователі дитсадків. На закінчення акції діти отримали маленькі подарунки – книжечки-роз­мальовки із правилами поведінки на дорогах та настільні ігри.

У наступних циклах інформкампанії буде проведений конкурс малюнків на асфальті про правила дорожнього руху, де діти проявлять не лише знання теми, але й фантазію й творчі здібності. А старших школярів залучать до гри в сучасній і цікавій для молоді формі флешмобу.

Велосипедисти будь-якого віку також у колі нашої уваги. Ця робота дуже актуальна. Бо коли у рамках Велодня, який цього літа відбувся в Чернівцях, ми провели вікторину з правил по­ведінки велосипедистів на дорогах, то лише один – з майже двох десятків учасників! – правильно відповів на усі п’ять запитань. Виходить, що і діти, і дорослі сідають на велосипед і вливаються в дорожній рух, здебільшого не маючи уяви про безпечну поведінку. Це спону­кало нас організувати у Чернівцях Школу правил дорожнього руху для велосипедистів. Перший тренінг відбувся у липні. До його проведення за­лучалися фахові інструктори найавторитетнішої в місті Чернівецької автошколи Всеукраїнської спілки автомобілістів. У теоретичній частині ви­вчалися правила дорожнього руху та дорожні знаки. А потім аналізувалися конкретні вулиці та перехрестя міста для визначення того, як вело­сипедист повинен їх правильно проїжджати.

– У цьому напрямку працюватимемо й далі, – каже керівник інформаційної кампанії Тетяна ЛЕБУХОРСЬКА. – За домовленістю з керівництвом шкіл проведемо спеціальні уроки з правил до­рожнього руху. Маємо попередню домовленість з інспекторами ДАІ. Сподіваємось, наша робота підвищить безпеку дорожнього руху.

Бюджет українських партнерів проекту становить понад 76 тис. євро (825 тис грн.), з яких більше 68 тис. євро (743 тис. грн.) будуть профінансовані Євросоюзом.

За додатковою інформацією звертайтеся до менеджера з комунікацій Буковинської аген­ції регіонального розвитку Тетяни Лебухорської за тел. (0372) 55-26-04 або на е-mail: tetiana.lebukhorska@bard.cv.ua.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *