Сам Андрій ГУСІН тренуватиме юних сокирянців

Новый рисунок

Для цього колишній півзахисник, семиразовий чемпіон України у складі «Динамо», а нині тренер команди «Ди­намо»-2 спеціально приїде з Києва на Бу­ковину для участі у програмі пропаганди здорового способу життя «Вибір молоді – спорт». Зірка проведе майстер-клас у Сокирянах і власним прикладом закличе юнаків до здорового способу життя.

Чому поталанило саме сокирянцям? Бо тільки їхня райдержадміністрація проявила інтерес до співпраці з Єв­ропейським Союзом і захотіла взяти участь у спільному проекті трьох дер­жав – Румунії, України та Молдови, мета якого – залучити мешканців від 7-ми до 20-ти років трьох міст – Гура-Гуморулуй, Сокирян та Окниці – до занять фізич­ною культурою. На цьому наголосив один із 5-ти партнерів проекту Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку під час стартової прес-конференції. На ній виступили також представники всіх учасників проекту. Зокрема, Богдан БАНЧУК та Олексій БОЙКО, заступники голови РДА, та колишній її голова й іні­ціатор реалізації проекту Василь КОЗАК розповіли, що в необхідності поліпшення фізичної підготовки юнаків вони пере­коналися, працюючи… керівниками та вивчаючи статистику району. Наведені ними цифри були більш ніж переконливі. Так, у Гвоздівцях із 125 учнів школи сто мають довідку, яка звільняє їх від уроків фізкультури. У Романківцях із 1600 чо­ловіків здатними нести військову службу визнані лише 400, а в Олексіївці – з 600 – лише 90. Такі цифри, зрозуміло, насто­рожили очільників району. Оскільки ж футбол є найбільш доступним і масовим видом спорту, саме його й обрали, щоби збурити активність молоді та залучити її до спорту. Серед завдань проекту – ско­рочення кількості дітей і тінейджерів, байдужих до спорту, і збільшення нато­мість тих, хто веде здоровий спосіб жит­тя. Крім того, докладатимуться зусилля, щоби ця категорія населення позбулася поганих звичок.

– Хлопці та юнаки мають піти з вулиці до спортивних залів та майданчиків, – каже Федір Блинду, спортивний екс­перт проекту, директор Сокирянської районної ДЮСШ і спортивної асоціації «Колос». І з цим важко не погодитися. Але для цього потрібна інфраструктура. Про це, до речі, під час відеоконференції говорив і Андрій Гусін, відповідаючи на запитання журналістів про те, як займа­ються фізкультурою у нас і за кордоном: «Там створені не просто добрі, а ідеальні умови для фізичного розвитку дітей, – визнав відомий футболіст. – Українцям тут конкурувати важко. Але треба ж із чогось починати…»

Проект «Вибір молоді – спорт» і є таким першим кроком. Адже після його завершення юним сокирянцям, як і мешканцям Гура-Гуморулуй та Окниці залишаться спортивні та тренажерні зали, а також спортобладнання – тата­мі, щити для баскетболу, кімоно, гирі, «бліни» до штанг тощо. Адже загальний бюджет проекту становить 141486 євро, тобто майже 2,5 млн. грн. Із цих коштів сокирянцям виділяється 64530 євро, себто понад 1млн. грн. Практич­но 90% фінансування здійснюється за рахунок ЄС.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *