Вірус, що розростається

або Що таке папіломи та як із ними боротися?

ПАПІЛОМИ – це своєрідні нарости на шкірі. Багато хто з нас помічає їх на своєму тілі не одразу або взагалі живе із ними, поки не турбують. Отож, що це за утворення? Звідки вони беруться? І чи варто їх позбуватися? Про це – з перших вуст, від спеціаліста Михайла ПЕРЕПІЧКИ, лікаря-дерматовенеролога, кандидата медичних наук, доцента Буковинського державного медичного університету.

DSC02548

– Папіломи – це утворення, що виступають над рівнем шкіри у вигляді сосочка. Папіломи бувають двох типів – вірусні та невірусні. Вони можуть виникнути в будь-якому віці. Найчастіше вірус папіломи вражає людей зі слабкою імунною системою. Зовні папіломи виглядають як «цвітна капуста»: це своєрідні нарости на шкірі, що тримаються тіла так званою ніжкою. – Забарвлення буває тілесного або темного, майже чорного кольору. Здебільшого папіломи утворюються на шиї, під пахвами, на геніталіях і в місцях природних складок.

Вірус передається тільки від людини людині: при статевому контакті, при контакті зі шкірою чи слизовою оболонкою хворого.

– Для папілом характерний тривалий прихований (інкубаційний) перебіг, тобто від зараження до перших ознак захворювання може пройти від трьох місяців до кількох років, – розповідає Михайло Петрович. – Недуга ця не має симптомів і вірус в організмі можна виявити лише за допомоги аналізів.

У багатьох інфікованих вірус може жити в організмі довго, іноді він наявний у людини з народження, а уперше проявляється, приміром, в середині життя, коли виникає ситуація, що знижує імунітет. І тоді відбувається так звана активізація вірусу, його посилене розмноження на шкірі, відповідно це й стає першими проявами хвороби.

 Частота діагностування цієї хвороби у світі за останні 20 років зросла вдесятеро.

Серед папілом розрізняють і онкопапіломи, здатні спричиняти рак шийки матки й прямого кишечника. – На щастя, такі особливості мають лише кілька з 60 типів вірусів папіломи людини, – наголошує пан Перепічка. – Це 11, 16 та 33 типи.

Статеве захворювання, спричинене папіломами, зветься гострокінцевими кондиломами. У жінок вони можуть розташовуватися на статевих губах, а у чоловіків – на шкірі статевого члена.

der22

Незважаючи на те, що вірус має онкогени, в нього є позитивна особливість – самовиліковування, тобто він здатний самостійно зникнути з організму.

Головним методом діагностики папілом є звичайний клінічний огляд. У одних людей цей вірус живе роками та ніяк не проявляється, в інших з’являється одна чи кілька папілом, на які людина часто навіть уваги не звертає, поки нарости не починають дошкуляти.

Головна профілактика – дотримання гігієни та постійний статевий партнер. Ризик інфікування збільшується в тих, хто веде безладне статеве життя, має шкідливі звички, тобто багато курить, зловживає алкоголем.

Носіями вірусу папіломи є близько 80% населення, але здорова імунна система не допускає його розмноження і виникнення папілом.

Наразі існує кілька методів боротьби з папіломами: медикаментозний – курс противірусних препаратів і місцевий – безпосереднє видалення папілом. Видаляють їх рідким азотом, ця процедура безболісна, добре переноситься хворими й не потребує знеболювального. Можна також видаляти папіломи за допомоги лазерної хірургії. Лазерний скальпель дозволяє практично без сліду видаляти папіломи. Видалення папілом пропонують у салонах краси, але фахівець не радить довіряти цю процедуру косметологам.

– Після видалення папілом хірургічним методом треба змащувати зеленкою місця, де були нарости, і через тиждень усе гарно загоїться, – каже спеціаліст. – Якщо ж у вас є схильність до утворення папілом, то можливі повторні утворення, якщо з будь-яких причин знизиться імунітет.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

А в народі роблять так:

  • Сік свіжозірваного листя чистотілу прибирає папіломи зі шкіри. Сік слід розвести слиною, нанести на папілому і закрити пластирем. Через два дні папіломи зникнуть. Можна також скористатися готовим аптечним соком чистотілу.
  • Новоутворені папіломи добре виводяться білком курячого яйця.
  • Можна також вживати такий настій: подрібнити листя кропиви й подорожника, траву хвоща, меліси й корінь кульбаби. Змішати в рівних частинах і залити три ст. л. суміші чотирма ст. л. холодної води, довести до кипіння й кип’ятити 10 хвилин. Потім настояти 3 години й процідити. Пити по 3 ст. л. тричі на день за півгодини до їжі протягом семи днів.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *