Сторожинецький РЕМ – не танк, але пішов «ромбом»

І вирішив, окрім рядових споживачів, розчавити лікарню, друкарню та організатора протестів   

Саме таким чином під прес енергетиків потрапив координатор Буковинського громадського об’єднання та проекту «Право на світло», підприємець і депутат-мажоритарник обласної ради від Сторожинецького району Руслан Мельник.

Минулого тижня під кінець робочого дня РЕМівці прийшли відключити від електроенергії його підприємство, хоча в нього немає жодної копійки заборгованості. Більше того, його переплата монополісту становить понад 2 тис. грн (!) Отже, сьогодні п. Мельник уже передав усі документи, що стосуються інциденту, до місцевого відділення Антимонопольного комітету. До слова, керівник Чернівецького сектору Національної комісії з регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) Анатолій Маляр, до якого також звернувся із заявою підприємець, визнав, що перед відключенням має бути попередження за три робочих дні.

Та, як відомо, для Обленерго закон не писаний. Саме тому підприємці, яким доводиться сплачувати за електроенергію наперед, практично всі без винятку обурені тим, що Обленерго плутає передоплату і борг. «Як це можна відключити світло не за борг, а за те, що підприємство не сплатило за місяць наперед? Як на мене, це свавілля, за яке треба бити по руках!», – наголошує Руслан Мельник.

Утім, протягом минулого тижня Мельник був не єдиним, кого намагалися незаконно, без попередження, відключити від електроенергії. Позбавити світла хотіли й тисівчан, відключивши вуличне освітлення, а також Сторожинецьку центральну районну лікарню та Сторожинецьку друкарню – підприємства, до речі, комунальні, що перебувають у юрисдикції райради.

Хоча директор друкарні Віктор Білінський не розгубився і викликав міліцію, яка й не дала після закінчення робочого дня відрубати світло підприємству. Це дозволило колективу друкарні наступного дня працювати, а її директору – розібратися зі Сторожинецьким РЕМом. До слова, з Обленерго навіть прибув представник внутрішньої безпеки.

Як з’ясувалося, причина інциденту до банального проста: не пройшов рахунок по банку. Провини друкарні в цьому, зрозуміло, немає. Тож достатньо було бухгалтеру РЕМу зателефонувати до колеги з друкарні, щоби переконатися: платіжка пішла до банку. Але на цьому пригоди платіжки не закінчилися: наступного дня банк здійснив одразу дві операції, знявши з поліграфістів кошти за два місяці наперед! Але ж Білінський не йде пресувати за це ні банк, ні РЕМ. Чому ж таке свавілля дозволяють собі керівники РЕМу?

У цій справі маємо ще один нюанс. Коли обурені керівники підприємств спілкувалися із заступником начальника РЕМу Андрієм Проданом, вони вимагали в нього пояснення, чому посвідчення електриків, як і виписані їм наряди – без номерів. З’ясувалося, що з обліком у РЕМі не все гаразд, бо це, за словами п. Продана, у них така норма. Тож у присутніх одразу ж виникло запитання: а чи не зроблять такі посвідчення собі злодії, щоби скористатися ними?

Одне слово, такий ось кульбіт – чотири випадки відключення за тиждень (Мельник, Сторожинецька районна лікарня, Сторожинецька друкарня і вуличне освітлення у Тисівцях) – від новопризначеного начальника РЕМу п. Штогринця. Так він розпочав свою діяльність на Сторожинеччині після п. Федорова. Останнього, до слова, теж не та уже й давно перевели до цього району з Кельменеччини – «навести порядок». Та це, мабуть, йому не вдалося, бо за 7 останніх місяців у Сторожинецькому районі це вже третій керівник РЕМу.

Щось негаразд у данськім королівстві…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *