У сусідів – менінгіт і сибірка

Вітчизняна санепідслужба попереджає українців про те, що в Росії зафіксоване  зростання захворюваності населення на ентеровірусні інфекції, зокрема на серозні менінгіти. Так, у Ростовській області Російської Федерації на ентеровірусні інфекції захворіло 189 дітей, у Липецькій зафіксовано 254 випадки ентеровірусної інфекції, в тому числі з підтвердженим діагнозом серозного менінгіту 88 осіб, майже половина з яких – діти. У Москві з діагнозом «ентеровірусна інфекція» на стаціонарному лікуванні перебуває 51 дитина.

top-photo

За повідомленням Держсанепідемслужби, серед мешканців с.Ведень Сорокського району, розташованого на півночі Молдови, зареєстровані чотири випадки захворювання на сибірку серед людей. Усі постраждалі госпіталізовані до Республіканської інфекційної лікарні. Стан одного з них – важкий, трьох інших – середньої важкості.

Вважається, що через зливи було забруднене джерело питної води для тварин, а самі випадки захворювання спричинені вживанням м’яса хворої тварини, частину якої встигли продати до їдальні тракторного парку. Наразі під медичним наглядом перебувають більше сорока ймовірно інфікованих осіб.

 Довідково:

Ентеровірусні інфекції – це група гострих інфекційних захворювань, що розвиваються при ураженні людини вірусами роду Enterovirus, які характеризуються різноманітними клінічними проявами, бо зачіпають практично всі органи і тканини організму людини: нервову, серцево-судинну системи, травний, респіраторний тракт, а також нирки, очі, м’язи шкіри, слизову порожнини рота, печінку, ендокринні органи. Більшість випадків ентеровірусних інфекцій проходить безсимптомно. Велика частина клінічно помітних проявів – головний біль, відсутність апетиту, нудота, блювання, біль у животі, пронос, застудоподібні захворювання, причому ентеровіруси вважаються другим за частотою збудником ГРВІ. Знезараження ентеровірусів відбувається при нагріванні до 50°С, при висушуванні, дії ультрафіолету, дезінфекції розчином формальдегід (0,3%), хлоровмісними засобами. Джерелом ентеровірусних інфекцій є хвора людина чи носій. Заразність відзначається протягом тижнів і місяців, пік виділення збудника припадає на перші дні клінічних проявів. У різних регіонах співвідношення здорових носіїв до хворих коливається в межах 17-46%. Відзначається переважно у дітей молодшого віку. Ентеровіруси передаються за допомоги фекально-орального механізму, харчовим шляхом.

Сибірка – особливо небезпечна інфекційна хвороба, що спричинюється спороносною паличкою сибірки. Зараження людини виникає внаслідок проникнення збудника сибірки у кров людини через пошкоджену шкіру (подряпини, садна, дрібні порізи) та слизові оболонки при догляді за хворими тваринами, розтині трупів, знятті шкіри, розробці туш хворих тварин. Зараження можливе також через укуси кровососних комах. Не виключається можливість інфікування людей через заражений збудником грунт або забруднені ним предмети. Симптоми: інтоксикація, головний біль, розбитість, підвищення температури тіла, зміни з боку серцево-судинної системи, а також виразка в місці проникнення збудника.  

На запобігання розповсюдженню ентеровірусних  та особливо небезпечних інфекцій в.о. начальника ГУ Держсанепідемслужби у Чернівецької області – головного державного санітарного лікаря Чернівецької області Мар’яна МИРОНЮК рекомендує: дотримуватися правил особистої гігієни, купатися виключно у відведених для цього місцях, не вживати воду з незнайомих джерел, ретельно мити фрукти та овочі, не купувати м’ясо та вироби з м’яса на стихійних ринках або з рук приватних осіб, які не мають ветеринарної довідки, дотримуватись санітарно-гігієнічних правил при зберіганні, обробці, транспортуванні та утилізації сировини тваринного походження. За виявлення перших ознак захворювання (головний біль, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, нудота, блювання, біль у животі, пронос, виразкові утворення на шкірі) терміново звертатися до найближчої лікувальної установи. Важливим заходом профілактики захворювань на сибірку є також максимальне охоплення плановими протисибірковими щепленнями всього поголів’я великої, дрібної рогатої худоби, коней, свиней, а також впорядкування місць захоронення тварин.

Вл.інф.     

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *